Elon Musk (Tesla en X) wil vermijden dat de situatie uit de hand loopt.

Tech-industrie wil meer regels voor artificiële intelligentie: "We moeten een scheidsrechter hebben"

Verschillende grote namen uit de tech-industrie scharen zich achter meer controle op artificiële intelligentie (AI). Dat bleek gisteren in een bijeenkomst in de Amerikaanse Senaat. Onder anderen Elon Musk (Tesla), maar ook Mark Zuckerberg (Meta) en toplui van OpenAI, Google en Microsoft zijn het ermee eens dat de overheid regels oplegt om AI veiliger te maken. Maar hoe die er dan zouden moeten uitzien, daarover is geen duidelijkheid.

Gisteren verzamelde de top van de technologische industrie zich in Washington voor een vergadering met Amerikaanse senatoren over artificiële intelligentie. Onder anderen Elon Musk (CEO van Tesla en eigenaar van X, het vroegere Twitter), Sundar Pichai (CEO van Google) en Mark Zuckerberg (CEO van Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram) waren aanwezig. Tekenden ook present: Sam Altman (CEO van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT), Satya Nadella (huidig CEO van Microsoft) en Bill Gates (voormalig CEO van Microsoft).

BEKIJK - Deze tech-topmannen zijn aanwezig op het forum:

Videospeler inladen...

Het "Artificial Intelligence Insight Forum" is een initiatief van de Democratische Senaatsleider Chuck Schumer. Het was de eerste van een reeks gesprekken tussen tussen Silicon Valley (zoals de technologische industrie genoemd wordt), wetenschappers, werknemers- en werkgeversorganisaties, mensenrechtengroepen en beleidsmakers over de razendsnelle opmars van AI.

Net geen jaar geleden werd de applicatie ChatGPT op de wereld losgelaten. Dat is een taalmodel dat via artificiële intelligentie getraind is om op een "menselijke" manier te reageren op vragen. Het kan teksten samenvatten en vertalen, maar ook nieuwe teksten produceren die eruitzien alsof ze geschreven zijn door mensen. ChatGPT deed het gebruik van AI boomen bij het grote publiek. Aangemoedigd door de hype sleutelen bedrijven nu volop aan bestaande en nieuwe AI-tools.

De technologie evolueert razendsnel, en daarmee ook de bezorgdheden over mogelijke schadelijke gevolgen. Wat met privacy, wat met jobs, wat met veiligheid, bijvoorbeeld? Maar ook: AI kan beelden en teksten produceren die heel geloofwaardig lijken, maar dat daarom niet noodzakelijk zijn. In tijden van desinformatie en polarisering kan AI een risico vormen.

Heel wat mensen binnen en buiten de AI-industrie luidden daarom al de alarmbel en vragen meer transparantie en regulering. In mei getuigde Sam Altman, de topman van ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI, nog voor een Amerikaanse Senaatscommissie over de mogelijke gevaren. "Als er iets misgaat, kan het écht misgaan. Daar willen we duidelijk over zijn. We willen met de regering samenwerken om dat te vermijden," zei hij toen.

Senaatsleider Chuck Schumer: "Alleen de overheid kan vangrails installeren"

Moeten er regels komen over AI en hoe moeten die er dan uitzien? Dat was de insteek van de bijeenkomst in de Amerikaanse Senaat gisteren. De vergadering vond plaats achter gesloten deuren, maar Senaatsleider Chuck Schumer gaf later meer uitleg. Hij noemde het een "historische" bijeenkomst. Volgens hem steunden alle aanwezigen het idee van meer controle, al is er geen overeenstemming over hoe die er dan zou moeten uitzien.

Schumer vroeg alle aanwezigen (meer dan 60 senatoren, meer dan 20 tech-leiders, voorstanders en sceptici) "of de overheid een rol zou moeten spelen in het toezicht op artificiële intelligentie. Iedereen stak zijn hand in de lucht, ook al hadden ze uiteenlopende visies."

Het Amerikaanse Congres moet doen wat het kan om de voordelen van AI te maximaliseren, en de nadelen te minimaliseren, aldus Schumer. "Of dat nu het bevestigen van vooroordelen is, het verlies van jobs, of de doemscenario's die tijdens de vergadering werden vernoemd. En alleen de overheid kan vangrails installeren."

De bjieenkomst in de Amerikaanse Senaat vond plaats achter gesloten deuren.
2023 Getty Images

Elon Musk: "Overweldigende overeenstemming"

Ook enkele deelnemers aan de bijeenkomst lieten van zich horen. Elon Musk zei vooraf dat hij een voorstander van maatregelen is, omdat hij wil vermijden dat er iets vreselijks gebeurt. "We moeten pro-actief zijn, niet reactief", zei hij. Na afloop had Musk het over "een heel beschaafde discussie tussen enkele van de slimste mensen in de wereld. De kern van de boodschap was dat het voor ons belangrijk is dat we een soort scheidsrechter hebben. Volgens hem was er "overweldigende overeenstemming" over meer controle. "Ik denk dat we waarschijnlijk wel iets zullen zien gebeuren. Ik weet niet op welke termijn en hoe exact er dat zal uitzien."

BEKIJK - Elon Musk: "We willen niet tegen regelgeving vechten die veilig is"

Videospeler inladen...

Ook Mark Zuckerberg staat achter meer controle. "Het Congres moet zich bezighouden met AI om innovatie en veiligheid te ondersteunen. Het is beter dat de standaard gezet wordt door Amerikaanse bedrijven die met onze overheid kunnen samenwerken om deze AI-modellen op bepaalde vlakken vorm te geven", liet hij volgens de Britse openbare omroep BBC optekenen. De Britse krant The Guardian kon de toespraak van Zuckerberg inkijken. Daarin zegt hij dat zijn bedrijf Meta samenwerkt met wetenschappers, beleidsmakers en burgers om de risico's van AI te minimaliseren en tegelijk de voordelen niet onder de mat te duwen.

Mark Zuckerberg (rechts in het grijze pak) vraagt samenwerking met de overheid om AI veiliger te maken.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Verkiezingen

Een van de grote gespreksthema's waren de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten volgend jaar. Door de razendsnelle groei van AI wordt de noodzaak om zich te wapenen tegen politieke desinformatie alleen maar groter. "Deepfakes waarbij mensen echt geloven dat de campagnes van de kandidaten iets zeggen terwijl dat verzonnen is door AI, dat was een echte bezorgdheid", zegt Senaatsleider Schumer. Er zou onder meer gedacht worden aan "watermarking", een soort label dat aangeeft dat iets met AI gemaakt is.  

Meest gelezen