Els Ampe stapt uit partijbestuur Open VLD: “Verkiezing nieuwe voorzitter is nep”

Els Ampe stapt uit het partijbestuur van Open VLD. Ze doet dat uit onvrede met hoe de verkiezing van de nieuwe voorzitter wordt georganiseerd. “Aan nepverkiezingen doe ik niet mee. Dit is gewoon slecht circus.”

mtm, jvh

Op 23 september kiezen de liberalen een nieuwe voorzitter. Voor het eerst gebeurt dit niet via een rechtstreekse verkiezing waarbij de partijleden digitaal kunnen stemmen, maar op een congres. Ampe stemde op het partijbestuur al tegen die eenmalige afwijking van de standaardprocedure en was ontzet in een e-mail te moeten lezen dat de wijziging mogelijk permanent zou worden.

Ampe is daar niet tevreden mee. “De liberale basis wordt bij de neus genomen door de zoontjes van en hun handpoppen”, schrijft ze in het persbericht waarin ze haar vertrek uit het partijbestuur aankondigt. “Veel liberalen vragen of ik kandidaat-voorzitter ben. Maar aan nepverkiezingen doe ik als democrate uit principe niet mee. Dit is gewoon slecht circus. Opnieuw een slag in het gezicht van de basis van Open VLD.”

In een reactie ontkent een partijwoordvoerder formeel dat het om een permanente afwijking zou gaan. “Het gaat om een eenmalige afwijking die er voor moet zorgen dat de voorzitter – wie het ook wordt – in functie kan blijven tot na de lokale verkiezingen van eind 2024”, benadrukt hij. Zo niet zouden er in mei volgend jaar opnieuw voorzittersverkiezingen moeten plaatsvinden.

(Lees verder onder de tweet.)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ophef

Het is niet de eerste keer dat Ampe binnen haar eigen partij voor ophef zorgt. In juni 2021 diende haar eigen, Brusselse Open VLD-afdeling nog een klacht in tegen haar toen bleek dat ze aanwezig was geweest op een manifestatie tegen de corona-lockdown. Daarbij haalde ze ook fors uit naar de burgemeester van Elsene, toen die het feestgedruis liet stilleggen.

LEES OOK. Els Ampe verbaast vriend en vijand met haar keiharde uitspraken: het ‘ongeleide projectiel’ van Open VLD

Ook daarvoor woedde er intern al een bittere strijd met Ampe, die in 2019 lijsttrekker was en met bijna 4.000 voorkeurstemmen afgetekend de populairste Brusselse verkozene was voor het Vlaams Parlement. Ze eiste daarop dat ze minister zou worden, maar werd daarin niet gesteund door haar eigen afdeling. Oud-minister en partijgenoot Guy Vanhengel verweet haar nog “dat ze maar één obsessie had: minister worden”. “Maar zo werkt het niet.”

Begin vorig jaar liet toenmalig voorzitter Egbert Lachaert nog weten dat het conflict “intern was opgelost”, al leek de Brusselse afdeling toen nog niet van plan de klacht te laten vallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen