Kuss en co. zijn onderweg naar Cruz de Linares.© Getty Images

Sepp Kuss hoopt dat Roglic en Vingegaard vandaag wel bij hem blijven, Geraint Thomas leeft mee met Amerikaan: “Hij verdient meer respect”

Voor de start van etappe 18 in de Vuelta heeft de Amerikaan Sepp Kuss (29) voor de camera’s van Eurosport gereageerd op het voorval van woensdag. Toen werd de rode trui achtergelaten op de slotklim door nota bene zijn eigen ploegmakkers Primoz Roglic en Jonas Vingegaard. Dat zorgde voor veel ophef, maar de Amerikaan blijft rustig.

Jorunn Vannoorden

LIVE. Laatste etappe in hooggebergte, Remco Evenepoel wil zijn bergtrui veiligstellen

Sepp Kuss blijft de sympathie zelve en is zeker dat er geen problemen liggen in de ploeg en dat Jumbo-Visma vol in hem gelooft. “Er zijn nog een aantal zware etappes te gaan en daarin zal het team me zeker ondersteunen”, benadrukte Kuss zelf. “Uiteindelijk is het aan mij om op te staan en het af te maken.” Bovendien merkt de Amerikaan dat dergelijke aanvallen vanuit zijn eigen kamp niet meer nodig zijn. “We zitten na gisteren (woensdag, red.) in een nog comfortabelere positie. Je weet nooit wat er gebeurt in de koers, maar ik voel me goed en ik doe mijn best.”

Toch wordt er door veel kenners gezegd dat Kuss in deze situatie op tafel moet durven te kloppen en eisen dat hij de leider is. Al ligt dat volgens hem niet in lijn met zijn persoonlijkheid. “Ik ben meer altruïstisch ingesteld dan dat ik ten koste van alles wil winnen. Alleen besef ik nu ook dat om te winnen, je dat killerinstinct nodig hebt. Dat moet ik soms tevoorschijn toveren.” Dat is misschien iets waarmee Roglic en Vingegaard hem dan juist kunnen helpen. “Natuurlijk, want zij zijn de beste en sterkste jongens die je erbij kunt hebben”, aldus Kuss.

Evenepoel en Kuss bij de start van rit 18 in Pola de Allande.© Getty Images

Vandaag wacht de laatste zware rit in deze Vuelta, maar een scenario als woensdag ziet Kuss niet meer voorvallen. “Ik hoop en denk dat ze bij mij gaan blijven vandaag, want we zijn een team. We hebben nu wat meer ademruimte. We hebben een veel grotere voorsprong op de concurrentie nu dus dat voelt ook een pak comfortabeler.”

Medeleven van Thomas

Wie ook vol verbazing zag wat er woensdag gebeurde binnen de Jumbo-Visma-formatie, is Geraint Thomas. De Welshman van Ineos Grenadiers, die zelf een karrenvracht aan ervaring heeft in grote rondes, vond dat Jumbo-Visma iets deed wat not done was. “Als de leider van je ploeg van bij de start van de koers sterker is, dan moet hij kunnen koersen om de zege”, verklaarde Thomas bij Eurosport.“Maar als je deze situatie op de Angliru bekijkt: zo’n groot verschil was er niet. Sepp Kuss moest woensdag pas op het einde lossen. Dat is toch iets anders dan wanneer er een kloof is tussen de kopmannen en de meesterknecht.” Volgens de 37-jarige ex-Tourwinnaar was het dus totaal niet nodig dat Roglic en Vingegaard hun ploegmaat achterlieten.

Er volgde toch een omhelzing tussen Kuss en Roglic na de Angliru.© Getty Images

Thomas benadrukt dat je een grote ronde niet zomaar moet weggeven, maar hij vindt dat Kuss in dit geval nu eigenlijk de kopman is en die eindzege dus verdient. “Een ritzege als geschenk is iets anders, maar het is niet omdat iemand jaren voor je gewerkt heeft, dat je hem moet laten winnen. Maar dat is hier niet het geval. Sepp is goed genoeg om in deze positie te staan. Het grappige is bovendien dat Jumbo-Visma die kaart zelf getrokken heeft.” Thomas doelt op de ritzege van Kuss in etappe 6, waar hij het rood pakte.

““Ik zou graag hebben dat Sepp wint”, aldus Thomas.© Getty Images

Nu staat Jonas Vingegaard heel dicht van zijn Amerikaanse ploegmakker en is het nog onduidelijk wie straks de Vuelta wint binnen Jumbo-Visma. Al is dat voor Geraint Thomas een makkelijke keuze. “Ik zou graag hebben dat Sepp wint, net als het gros van het peloton.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer