Jonge politicus Jef Druyts belandt in ziekenhuis na mogelijk geval van gaybashing: minderjarige verdachten geïdentificeerd

© RR

Gent / Leuven/Kortrijk -

De voorzitter van Jong VLD Leuven Jef Druyts is in Gent in het ziekenhuis beland na slagen door een groep jongeren. Dat laat hij zelf weten op sociale media en bevestigt het parket. Druyts heeft een schedelfractuur en spreekt van een geval van gaybashing. “Hij zei dat hij me de hand wou schudden, maar gaf me een vuistslag”, reageert Druyts bij De Standaard. De verdachten zijn geïdentificeerd.

Simon Dekaezemaker en Maarten De Cock

Jef Druyts is voorzitter van Open VLD Leuven en oud-voorzitter van het Europees jeugdparlement. De jonge politicus kwam donderdag zelf met het nieuws naar buiten met een post op X, de opvolger van Twitter. “Slachtoffer geworden van gaybashing, waardoor ik sinds gisterenochtend op de ICU van het Jan Palfijnziekenhuis lig”, laat Druyts weten op X.

Het incident gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag. Druyts was met een vriendin op café. “Daar werden we aangesproken door een groep mannen. Ze stelden de hele tijd ongepaste vragen over mijn geaardheid. Ik heb geprobeerd om die af te wimpelen, maar het maakte me wel ongemakkelijk. Daarom zijn we uiteindelijk ook vertrokken”, vertelt Druyts aan De Standaard.

Schedelfractuur

Een drietal jongeren volgden Druyts en zijn vriendin. “Op een bepaald moment wou één van hen me een hand geven ter afscheid. In plaats daarvan heeft hij me een zware slag gegeven”, gaat Druyts verder bij De Standaard. Door de slag liep hij een kleine hersenbloeding en een schedelfractuur op. Maar op X verklaarde hij ondertussen oké te zijn. Vrijdag zou hij het ziekenhuis mogen verlaten.

Druyts was na de vuistslag van de jongere een tweetal minuten buiten westen. Zijn vriendin ontfermde zich daarop over hem. “Ze zegt dat één van de mannen nog even is blijven staan. “Sta op, pussy”, riep hij terwijl ik op de grond lag. Toen ze zei dat ze de politie zou bellen, is hij weggelopen”, besluit Druyts bij De Standaard.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Leuvense liberalen (LVL) veroordelen het incident. “Dit wordt beschouwd als een verontrustende daad van homofobie, waarbij Druyts meerdere verwondingen opliep en in het ziekenhuis moest worden behandeld. LVL veroordeelt deze daad van haat en intolerantie krachtig en betuigt haar steun aan Jef Druyts en zijn naasten”, klinkt het.

Minderjarigen

De Leuvense fractieleider voor de liberalen reageert geschokt. “Dit is een verschrikkelijke aanval. Jef is een toegewijde en geliefde voorzitter die altijd opkomt voor de belangen van jongeren. Hij verdient respect en waardering, geen haat en geweld. We hopen dat hij snel herstelt en wij blijven vechten voor de rechten en veiligheid van de LGBTQIA+ gemeenschap”, zegt Alexandra Roumans.

Ondanks dat de feiten gebeurden in Gent, is het onderzoek in handen van het parket van West-Vlaanderen afdeling Kortrijk. In de loop van donderdagmiddag lieten ze weten dat de verdachten geïdentificeerd zijn. “Het gaat om minderjarigen uit de buurt van Kortrijk. Gelet op de minderjarigheid zal het parket verder geen commentaar geven”, klinkt de mededeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen