Koning Filip en koningin Mathilde ontvangen door paus Franciscus

© @BelgianRoyalPalace

Koning Filip en koningin Mathilde zijn donderdagochtend ontvangen door paus Franciscus in het Vaticaan. Dat meldt het koninklijk paleis, dat ook foto’s deelde op Twitter. Het was de tweede keer dat het koningspaar ontvangen werd door de paus, de eerste keer was in maart 2015.

jvh

Het bezoek werd door het Vaticaan beschouwd als een privéaudiëntie – een tête-à-tête zonder raadgevers, klinkt het bij het paleis. Het is niet bekend wat juist ter sprake kwam. Actuele onderwerpen zoals Congo – waar de paus begin 2023 op bezoek ging –, de oorlog in Oekraïne, en de nieuwe Belgische aartsbisschop zouden aan bod gekomen zijn. De koning heeft de paus ook uitgenodigd om naar België te komen, in het kader van de 600ste verjaardag van de KUL-UCL, tijdens het academiejaar 2024-2025.

Na de audiëntie met de paus hadden de koning en de koningin nog een ontmoeting met kardinaal Paul Richard Gallagher, de secretaris voor de Relaties met Staten van de Heilige Stoel – zeg maar de buitenlandminister van het Vaticaan.

Dat Mathilde voor deze gelegenheid een witte jurk en witte mantilla, een kanten hoofdsluier, mocht dragen heeft alles te maken met het zogenaamde ‘privilège du blanc’. Dit protocol bepaalt dat enkel katholieke koninginnen wit mogen dragen bij een ontmoeting met de paus. Andere hooggeplaatste vrouwen die de paus ontmoeten, worden geacht een zwarte jurk en een zwarte mantilla te dragen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen