Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Eerste deelnemer van bestorming overheidsgebouwen in Brazilië veroordeeld tot 17 jaar cel

In Brazilië heeft het Hooggerechtshof een eerste aanhanger van oud-president Jair Bolsonaro tot 17 jaar cel veroordeeld voor de bestorming van overheidsgebouwen begin dit jaar. De man werd schuldig bevonden aan onder meer poging tot staatsgreep, lidmaatschap van een gewapende criminele organisatie en beschadiging van historische gebouwen.

Het Braziliaanse Hooggerechtshof in Brasilia was gisteren nog maar gestart met het eerste proces tegen 4 deelnemers van de bestorming en vandaag viel al de eerste uitspraak. Die twijfelachtige eer was weggelegd voor Aecio Lucio Costa Pereira, een voormalige werknemer van Sabesp, een water- en afvalbeheerbedrijf

De man werd op 8 januari opgepakt in het Senaatsgebouw en werd vandaag schuldig bevonden aan onder meer poging tot staatsgreep, lidmaatschap van een criminele organisatie en de beschadiging van historische gebouwen. Hij kreeg een gevangenisstraf van 17 jaar. 

In totaal zullen 232 mensen vervolgd worden voor hun actieve deelname aan de bestorming. Tegen nog eens ruim 1.000 anderen loopt een gerechtelijk onderzoek voor kleinere misdrijven. Zij riskeren boetes of andere straffen.

Op 8 januari 2023, een week na de eedaflegging van de linkse president Ignacio "Lula" da Silva, bestormden aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro drie overheidsgebouwen in Brasilia: het parlementsgebouw, het werkpaleis van de president en het gebouw van het Hooggerechtshof. 

Lula had de verkiezingen in oktober 2022 met een nipte meerderheid van 50,9 procent gewonnen. Bolsonaro heeft zijn nederlaag nooit erkend. Ook zijn aanhangers weigerden zich bij de uitslag neer te leggen, met de bestorming tot gevolg. De oud-president was zelf niet in Brasilia tijdens de bestorming. Twee dagen voor de machtsovername door Lula vertrok Bolsonaro naar Florida, pas een maand later keerde hij naar zijn thuisland terug.

Bolsonaro werd eerder dit jaar veroordeeld door het Hoge Verkiezingstribunaal, de hoogste electorale rechtbank in Brazilië. De uiterst rechtse oud-president werd schuldig bevonden aan machtsmisbruik en het verspreiden van desinformatie over de verkiezingen. 

Door zijn straf mag hij 8 jaar lang niet aan verkiezingen deelnemen. Als hij ook in beroep verliest, betekent dat dat hij niet zal kunnen deelnemen aan de volgende presidentsverkiezingen van 2026.

Meest gelezen