VUELTA VOORBESCHOUWING RIT 19. Alleen onweer kan voor opschudding zorgen: wie houdt Kaden Groves van derde sprintzege?

Na heel wat overgangs- en bergetappes is het vrijdag in de Vuelta eindelijk nog eens aan de sprinters. Wie heeft nog snelle benen na bijna drie weken koers? Uiteraard is Kaden Groves de te kloppen man, maar er azen ook nog wat Belgen op een ritzege. Het wordt wel opletten in de finale: in de namiddag is er kans op onweer in Íscar.

Jonas Withouck

Start: 13.15 uur

Aankomst: Omstreeks 17.30 uur

Afstand: 177,5 kilometer

Het profiel van de negentiende rit.© lavuelta.es

Parcours

Het belooft een lange dag te worden voor de renners, maar ook voor de commentatoren, journalisten, ploegmedewerkers en fans. Het parcours tussen La Bañeza en Íscar is een van de vlakste van deze Vuelta. Maar het is wel meer dan 177 kilometer. En met de loodzware etappes van woensdag en donderdag in de benen zou het wel eens kunnen dat het peloton deze rit aan een slakkentempo afwerkt.

Onderweg is er dus geen enkele gecategoriseerde klim, enkel wat ‘puistjes’. In totaal telt deze etappe nog geen 900 hoogtemeters. Veel gekke bochten zijn er ook niet, alleen op twee kilometer van de streep is er een hele scherpe bocht - daar wordt het opletten. Aankomstplaats Íscar ligt nog op zo’n 160 kilometer van de hoofdstad Madrid, waar zondag zoals gewoonlijk de laatste etappe op het programma staat.

Onze sterren

*** Kaden Groves

**Juan Sebastián Molano, Edward Theuns

* Marijn van den Berg, Dries Van Gestel, Milan Menten, Geoffrey Soupe

Dé te kloppen man is natuurlijk Kaden Groves. De Australiër van Alpecin-Deceuninck won al twee etappes, werd al twee keer tweede en een keer vijfde. Heeft de snelste man in deze Vuelta de zware bergritten goed verteerd? Als hij het uithoudt tot zondag, is de puntentrui binnen: niemand komt in de buurt van zijn 228 punten. De eerste achtervolger is… Remco Evenepoel met 152 punten. Op drie staat Jonas Vingegaard met 120 punten.

Natuurlijk kan er voor Groves ook iets mislopen in de sprintvoorbereiding, zoals in etappe vijf, toen de onbekende Fransman Geoffrey Soupe verrassend naar de zege spurtte. De grootste uitdager van Groves is natuurlijk Juan Sebastián Molano. De Colombiaan van UAE won etappe twaalf en was eerder ook al eens tweede en vierde.

Kaden Groves won al twee keer deze Vuelta.© Getty Images

Langs Belgische kant is het hopen op een superdag van Edward Theuns, die al twee keer derde werd, Milan Menten, die al eens vierde werd, of Dries Van Gestel, die al derde en vijfde werd.

Dit zijn de sleutelmomenten

Op zo’n 20 kilometer van de streep ligt er een tussensprint en bonificatieseconden, maar gezien de situatie - zowel voor het algemene klassement als in het puntenklassement - zal die niet echt voor spektakel zorgen.

Op ruim twee kilometer van de streep, in volle sprintvoorbereiding, ligt er een hele scherpe bocht. Daar wordt het nog opletten. Daarna loopt het in één rechte lijn naar de finish.

© lavuelta.es

Dit moet u nog weten

In de late namiddag zou het kunnen onweren in de buurt van aankomstplaats Íscar. Voorlopig geeft de buienradar zo’n 70 à 80 procent kans op neerslag. Opletten dus. Waaiers moeten we niet verwachten: er zal weinig wind staan.

De groene trui is eigenlijk al binnen voor Groves.© AFP

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer