Direct naar artikelinhoud
InterviewKoen De Leus

‘Bepaalde trends zullen het leven duurder maken’: econoom Koen De Leus over rentestijging ECB

‘Bepaalde trends zullen het leven duurder maken’: econoom Koen De Leus over rentestijging ECB
Beeld rv / AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigt een nieuwe renteverhoging aan. De basisrente zal met 25 basispunten stijgen, naar een nooit geziene 4 procent. ‘Niemand kan garanderen dat het eindpunt bereikt is. Maar de kans lijkt wel groot dat we op een piek zitten’, zegt Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.

Hadden jullie deze rentestijging verwacht?

“De marktverwachtingen waren fiftyfifty, maar wij hadden deze beslissing niet verwacht. Verschillende indicatoren wezen op een vertraging van de economie. De cijfers van de PMI-index, de purchasers managers index, weerspiegelden de verwachte groeivertraging bij ons. Ook Duitsland, traditioneel de groeimotor van de Europese Unie, ziet ook nog steeds een serieuze vertraging. En een daling in de industriële productie, wijzen allemaal op een neerwaartse trend voor de economie.

“Wetende dat de economie vertraagt, moet de ECB dan nog meer op de rem staan om de economie nog sneller af te koelen, zodat de inflatie sneller naar beneden gaat? Volgens ons zal de inflatie wel dalen, zodra de economie vertraagt. Er is altijd een uitgesteld effect tussen het optrekken van de rente en de effecten op de economie.”

Wat is de impact op de consument? Zullen jullie de spaarrente optrekken?

“Geleidelijk zal de verhoogde rente doorsijpelen in de rentevoeten. De hypotheekleningen en de leningen voor een auto lopen het risico om meer te kosten. Normaal gezien volgen deze de rente van de ECB. Anderzijds, hoe hoger dat de rente van de ECB staat, hoe groter de kans is dat de rente op het spaarboekje mee zal stijgen. Op termijn zullen mensen dus meer op hun spaarboekje krijgen, maar meer moeten betalen voor leningen.

“Of BNP Paribas Fortis de spaarrente zal optrekken? Daar kan ik niets over zeggen.”

Zitten er nog verdere verhogingen aan te komen of is dit het eindpunt? Kunnen stijgende energieprijzen nog roet in het eten gooien?

“Niemand kan garanderen dat dit het eindpunt is. Maar de kans lijkt groot dat de piek bereikt is. Ik verwacht dat de ECB nu een rustpunt zal inlassen om te zien hoe de cijfers verder evolueren. Bij een vertragende economie nog verder de handrem optrekken - dat dreigt gevaarlijk te worden. We lopen dan weleens het risico door de voorruit te vliegen. Maar het zou natuurlijk opnieuw kunnen, als blijkt dat ze binnen de komende drie maanden nog steeds geen neerwaartse trend in de inflatie zien.

“Op het vlak van inflatie kunnen hogere energieprijzen nog enige roet in het eten gooien, maar een situatie met rampzalige piekprijzen, zoals de vorige winter, zullen we vermoedelijk niet meer meemaken. De impact zal dus beperkt zijn. Deze winter zullen we nog altijd hogere energieprijzen zien ten opzichte van vandaag. Ze volgen nog altijd een seizoensmatig patroon, waarbij we in de winter veel afhankelijker zijn van het buitenland. Het is ook geruststellend dat de gasvoorraden in Europa op het hoogste niveau van de voorbije jaren staan.”

Gaat dit helpen om de inflatie te doen dalen naar 2 procent of bereiken we dat de komende tijd niet meer?

“Persoonlijk denk ik dat we niet meteen naar een inflatiepeil van 2 procent zullen gaan. Ik denk dat we ons in een ander tijdperk bevinden ten opzichte van hetgeen we de voorbije tien à twintig jaar meemaakten. Bepaalde trends - zoals de vergrijzing, de klimaattransitie en de bijbehorende investeringen - zullen het leven duurder maken. Ik verwacht dat het moeilijk zal zijn om de komende tien à vijftien jaar naar een inflatie van 2 procent te gaan. Toch op een duurzame manier.”

Volgende week is de Amerikaanse centrale bank (Fed) aan de beurt. Wat kunnen we verwachten?

“In tegenstelling tot in de Europese Unie is de economie in de VS nog redelijk sterk aan het groeien. De inflatie in de Verenigde Staten is een stuk lager dan hier. Vermoedelijk zal de Fed een pauze inlassen om te zien hoe dat bij hun verder evolueert.”