Natuurhulpcentrum Oudsbergen

Natuurhulpcentrum in Oudsbergen vangt twee kameleons op: "Toevallig in koffers terecht gekomen"

In het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen worden twee kameleons uit Marokko opgevangen. Ze werden ons land binnengesmokkeld  door Waalse toeristen. Dat meldt TV Limburg en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. "Ze beweerden eerst dat de dieren per toeval in hun koffers terecht waren gekomen."

De smokkel van de kameleons kwam aan het licht toen de twee toeristen ermee naar de dierenarts gingen. De dierenarts contacteerde een reptielenspecialist en die riep op zijn beurt de hulp van het Natuurhulpcentrum in.

"Het oorspronkelijke verhaal was dat de kameleons toevallig in hun koffers terecht gekomen waren", vertelt verzorger Dries Damiaens van het Natuurhulpcentrum. "Maar zulke kameleons zijn ten eerste al niet zo gemakkelijk te vinden. Dat er dan plots twee stuks in de koffers van de mensen terecht komen, dat is bijna onmogelijk."

BEKIJK - De kameleon krijgt iets te eten

Videospeler inladen...

"Kameleons thuis houden is geen goed idee. Het is ook wettelijk niet toegestaan want het is een beschermde diersoort", gaat Damiaens verder. "Een van de kameleons blijkt drachtig te zijn en zal binnenkort eitjes leggen. "Dat is bij kameleons een heel delicate zaak. Daardoor sterven ook in de natuur veel vrouwtjes. Dus dat gaat voor ons ook spannend zijn." 

Of de smokkel ook een juridisch vervolg krijgt, is niet duidelijk.

Meest gelezen