ATV

Fabriek van Ineos in Doel ligt al een jaar stil, vakbond reageert bezorgd

De fabriek van het chemiebedrijf Ineos Phenol in Doel, waar 187 mensen werken, ligt al bijna een jaar stil. De productie is overgeheveld naar een gelijkaardige fabriek van Ineos in Duitsland, omdat de vraag naar fenol is gedaald en omdat de energiekosten in Duitsland lager zijn. Intussen wil Ineos ook dertig jobs schrappen in de vestiging in Zandvliet. Dat gebeurt wel zonder naakte ontslagen, en er wordt ook nog geïnvesteerd in die fabriek.

Christof Willocx

LEES OOK. “Wij hebben helemaal geen ultimatum gesteld!”: Ineos reageert op uitspraken van twee topministers over ethaankraker in Antwerpse haven

Het chemiebedrijf Ineos komt vaak in het nieuws omdat het in de Antwerpse haven, meer bepaald in Lillo, de fabriek Project One wil bouwen. Er zou een kraker komen die ethaan omzet in ethyleen. De omgevingsvergunning voor die fabriek is deze zomer ingetrokken omdat er onduidelijkheid is over de stikstofuitstoot. Toppolitici zoeken nu naarstig naar een oplossing.

Maar Ineos heeft ook andere fabrieken in de Antwerpse haven. Een van de meest bekende is Ineos Phenol in Doel. Dat bedrijf kwam begin 2020 in het nieuws omdat er zes weken werd gestaakt. Sinds oktober vorig jaar ligt de productie van Ineos Phenol helemaal stil. De productie van fenol (dat is een basischemieproduct dat onder meer in de bouw- en autosector terechtkomt) gebeurt nu in de fabriek van Ineos in Gladbeck in Duitsland.

Volgens Ineos is de wereldwijde vraag naar fenol afgenomen en is er meer concurrentie van Aziatische bedrijven die fenol produceren. “We hebben de productie van Doel tijdelijk stopgezet en naar Gladbeck verhuisd, onder meer omdat de energiekosten in Duitsland lager zijn”, zegt Nathalie Meert, woordvoerder van Ineos.

LEES OOK. Meer dan 700 jobs weg in vijf jaar tijd in Antwerpse chemie: wanneer schiet de federale regering in actie?

Nathalie Meert© rr

Vakbond is bezorgd

De socialistische vakbond stelt zich grote vragen bij de productie die nu al een jaar stilligt. “Wij vragen al maanden aan de directie wanneer de fabriek terug opstart, maar ze kan ons niets beloven”, zegt Levi Sollie, secretaris van de socialistische vakbond BBTK.

“Elke dag rijden er zo’n twintig vrachtwagens van Gladbeck naar Antwerpen om de fenol hier te lossen, en in een pijpleiding naar het bedrijf Covestro te steken, want Covestro is de belangrijkste klant van Ineos Phenol. Operatoren die normaal gezien chemische installaties moeten bedienen, moeten met gasmaskers en speciale pakken vrachtwagens lossen. En voor het andere deel van de tijd staan ze op economische werkloosheid.”

Levi Sollie© rr

Ineos zegt dat het niet weet wanneer de productie in Doel precies kan worden heropgestart. “Maar we plannen zeker geen sluiting van de fabriek”, zegt Nathalie Meert. “Volgend jaar wordt er in de fabriek in Gladbeck bijvoorbeeld een groot onderhoud gepland, dus dan zal de productie van fenol een hele tijd niet in Duitsland kunnen plaatsvinden.”

Ineos Phenol heeft in juni trouwens ook aangekondigd dat het 56 jobs in Doel wil schrappen. De gesprekken met de vakbonden daarover lopen nog, en zouden eind dit jaar moeten worden afgerond.

30 jobs weg in Zandvliet

Deze week kondigde Ineos ook aan dat er in de vestiging in Zandvliet, die Ineos Styrolution heet, in de loop van 2026 30 van de ongeveer 350 jobs zullen sneuvelen. “Er zullen geen naakte ontslagen vallen”, zegt Nathalie Meert. “Er komt een combinatie van natuurlijke afvloeiingen, een wervingsstop en de overplaatsing van werknemers naar andere fabrieken op onze site.”

Ineos Styrolution produceert in Zandvliet onder meer polystyreen, een chemisch product dat onder meer in elektronica en speelgoed zit, en de vraag naar dat product is sterk verminderd. “De beslissing voor Zandvliet is geen acute crisismaatregel”, zegt Nathalie Meert. “We willen de kostenefficiëntie op de site versterken en de tewerkstelling veiligstellen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER