© BELGAIMAGE

“Je kunt nog zo veel aan storytelling doen...”: onbegrip over Brusselse derby RWDM-Union op een donderdag om 18u30

Niet alleen de RWDM-supporters hebben zich de voorbije week al stevig gekant tegen het vroege aanvangsuur van de derby tegen Union op donderdag 28 september (18u30), ook RWDM zélf heeft al meermaals zijn ongenoegen geuit. Nadat de promovendus vorige week al een statement uitbracht, liet ook CEO Gauthier Ganaye zich nu uit over de kwestie. “De televisierechtenhouder was bereid een oplossing te zoeken, maar de Pro League wil geen precedent creëren”, aldus de Fransman.

Michael Delbeke

“Wij hebben contact opgenomen met de televisierechtenhouder (DAZN, red.) en met de Pro League om een oplossing te vinden voor dit probleem. Zo’n affiche om 18u30 laten beginnen, daar kan voor ons immers geen sprake van zijn. Hoe lang is het niet geleden dat deze wedstrijd op de affiche stond op het hoogste niveau...”, doet Ganaye zijn verhaal.

“We hebben voldoende valabele argumenten bedacht om onze wens te staven. Eerst en vooral is er het feit dat wij de moeite hebben gedaan om de wedstrijd te verplaatsen opdat onze Belgische clubs het zo goed mogelijk zouden doen in Europa”, doelt de Fransman op het feit dat RWDM-Union verplaatst werd om Union in staat te kunnen stellen zich volledig te richten op de Europa League-kwalificatiewedstrijden tegen FC Lugano. “Dat hebben we met heel veel plezier gedaan, daar komen we niet op terug. Maar om dan vast te stellen dat we het nu in ons gezicht terugkrijgen... dat is niet fijn.”

“Ook niet onbelangrijk: het economische plaatje. Voor een derby tegen Union rekenen wij uiteraard op een vol huis, maar als je de wedstrijd op donderdag om 18u30 laat beginnen, moeten heel wat mensen afhaken. Dat betekent een inkomstenverlies van dertig à veertig procent voor ons. En dan heb ik het nog niet eens over het imagoverlies. Als je de Belgische competitie aantrekkelijk wil maken in het buitenland, is het niet optimaal om een authentieke derby als deze van zijn charme te beroven. Je kunt aan storytelling doen en proberen zo goed mogelijk op te bouwen naar deze wedstrijd, maar dat is dan uiteindelijk allemaal voor niets.”

Geen precedent

Ganaye wenst te benadrukken dat de televisierechtenhouder, in tegenstelling tot de Pro League, zijn best heeft gedaan om samen met RWDM naar een oplossing te zoeken.

“Ze waren bereid om te luisteren en waren van goede wil. Het probleem ligt echter bij de Pro League, en bij de schijnbaar onafhankelijke kalendercommissie. Het argument dat zij naar voren schuiven is dat de clubs er in het begin van het seizoen voor hebben gestemd dat er maar één wedstrijd per tijdslot zou plaatsvinden. Als wij dan zeiden dat we desnoods om 19u30 wilden beginnen, was het antwoord dat er dan overlap zou zijn (met Club Brugge-KRC Genk, een wedstrijd die om 20u45 wordt afgetrapt, red.). Het tijdslot van 20u45 nemen maar op woensdag of vrijdag spelen was ook geen optie. Hoe dan ook, de Pro League en de kalendercommissie willen kennelijk geen precedent scheppen.”

“Wij hebben ons uiterste best gedaan om iets te veranderen aan de situatie. Ik hoop dat er nog een deblokkering komt, maar zo ziet het er voorlopig niet echt naar uit. Gelukkig hebben we nog zo’n twee weken, we kunnen blijven hopen”, aldus Ganaye, die de supporters wel belooft dat hij bij een blijvend negatief antwoord alles uit de kast zal halen om het voltallige supporterslegioen van RWDM zo dicht mogelijk bij de wedstrijd te brengen.

Rechten en plichten

Wij legden ons oor te luister bij de kalendercommissie, maar die had bij monde van kalendermanager Nils Van Brantegem weinig te zeggen over de kwestie.

“De clubs hebben hun rechten en verplichtingen, en die worden naar best vermogen ingevuld. Dat is niet nieuw, en dat is destijds de keuze geweest. Meer kan en wil ik daar niet over zeggen”, aldus Van Brantegem.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer