© BELGA

Melikan Kucam en partner zwaarder bestraft voor uitkeringsfraude

Het hof van beroep in Antwerpen heeft voormalig Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam (49) en zijn partner (44) veroordeeld tot zes maanden cel en 12.000 euro boete voor domicilie- en uitkeringsfraude. Ze kregen een zwaardere straf dan in eerste aanleg, toen hun celstraf en boete nog met uitstel werden opgelegd.

blg

LEES OOK. Melikan Kucam moet straf uitzitten voor mensensmokkel en corruptie en verliest zitje in Mechelse gemeenteraad

Tijdens het onderzoek naar fraude met humanitaire visa bleek dat de beklaagden op andere adressen gedomicilieerd waren. De partner van Kucam kon op die manier verschillende uitkeringen claimen als alleenstaande. Het onderzoek toonde echter aan dat ze gewoon samenwoonde met Kucam, met wie ze al twintig jaar een koppel vormt en vier kinderen heeft.

Net zoals de rechtbank van Mechelen vond ook het hof van beroep de feiten bewezen voor de periode van 30 april 2015 tot en met 15 januari 2019. Het gaat onder andere om kindergeld, werkloosheidsuitkeringen en ziekte-uitkeringen. Het openbaar ministerie had de verbeurdverklaring van 49.799 euro gevorderd, maar het hof ging daar niet op in. Gelet op de al effectief opgelegde geldboete wilde het geen onredelijk zware straf opleggen.

Eerste aanleg

In eerste aanleg hadden Kucam en zijn partner zes maanden cel en 4.800 euro boete gekregen, beide met uitstel. Toen werd wel nog een bedrag van 5.000 euro verbeurd verklaard. De bedragen die aan de burgerlijke partijen waren toegekend, werden in beroep bevestigd. Het Vlaams Agentschap voor de Uitbetaling van Toelagen in het kader van het Gezinsbeleid (VUTG) kreeg 7.932 euro schadevergoeding en het Vlaams Neutraal Ziekenfonds 9.523 euro.

Kucam en zijn partner werden vorig jaar al definitief veroordeeld in het dossier over fraude met humanitaire visa. Hij kreeg toen vijf jaar cel, zij twee jaar. Volgens het hof van beroep was er geen eenheid van opzet tussen beide dossiers, waardoor er geen sprake kon zijn van een opslorping met die eerdere veroordeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER