Themabeeld.© EPA-EFE

Elf Mexicaanse agenten schuldig aan bloedbad bij grens VS

Een Mexicaanse rechter heeft elf politieagenten schuldig bevonden aan het ‘Camargo-bloedbad’, meldt de Mexicaanse krant El Pais.

Bron: BELGA

De rechter achtte bewezen dat de agenten in 2021 negentien mensen neerschoten in de plaats Camargo, in de noordelijke staat Tamaulipas, aan de Mexicaanse grens met de Verenigde Staten. Vervolgens staken ze de lichamen in brand en logen over hun betrokkenheid. De meeste slachtoffers waren burgers van Guatemala.

Het Camargo-bloedbad was een van de ergste massamoorden op migranten van de afgelopen jaren in Mexico. Het verschil met andere massamoorden is dat de daders ditmaal politieagenten waren, benadrukt El Pais, die ook nog eens tegen de autoriteiten logen. Een van die leugens was dat de lichamen al verbrand waren toen ze die aantroffen. De rechter achtte hen schuldig aan moord, machtsmisbruik en misdaden bij de uitoefening van administratieve functies. De strafmaat is nog niet uitgesproken.

De leugens van de veroordeelde agenten kwamen boven water door de verklaringen van een andere politieagent, Ismael Vázquez, die deelnam aan de operatie die een einde maakte aan de levens van de migranten. In eerste instantie beaamde hij het verhaal van zijn collega’s, tot hij zich bedacht en de autoriteiten vertelde dat het niet waar was dat de lichamen waren gevonden: het waren zijn metgezellen geweest die hen hadden vermoord en hun lichamen verbrand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer