Politie vindt dode na diefstal in optiekzaak

Het gerecht onderzoekt het overlijden van een inbreker bij een optiekzaak in Bocholt. De man werd door zijn vluchtende kompanen achtergelaten.

Mireille Maes, Roger Dreesen, Philip Pergens, mtm

De inbraak vond plaats om 3.42 uur. Op dat ogenblik kregen de eigenaars een melding van de alarmcentrale. ‘We lagen allemaal te slapen en schoten uiteraard wakker. De daders waren blijkbaar via de toegang aan de achterzijde binnengedrongen’, zegt Ann Hoydonckx.

Aanvankelijk werd meegedeeld dat het de dochter van de zaakvoerders was die na een nachtje stappen de overleden inbreker had aangetroffen. Dat blijkt niet te kloppen. ‘Zij lag net als wij thuis te slapen’, zegt haar moeder, Ann Hoydonckx. Het toeval wil wel dat er twee vrienden en een vriendin van haar donderdagavond Spiegelfest hadden bezocht. Dat vond plaats in de spiegeltent op het vlakbij gelegen kerkplein van Bocholt. ‘Zij passeerden onze optiekzaak amper enkele minuten nadat de daders hadden ingebroken. Ze hoorden het alarm loeien en besloten om te gaan kijken wat er gaande was. Ze hebben dan in de zaak, vlak bij de vitrine een man zien liggen.’

Er werd geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar hulp kon niet meer baten. Toen de hulpdiensten arriveerden, was de inbreker overleden. De lokale politie Carma sloot de omgeving rond de winkel af voor onderzoek.

Wat er zich precies tijdens de inbraak in de winkel heeft afgespeeld, maakt deel uit van het politieonderzoek. ‘Het is voorbarig om al conclusies te trekken. We kunnen over de doodsoorzaak niets met zekerheid zeggen’, zegt Anja De Schutter van het Limburgse parket. ‘Later op de dag verwachten we meer informatie.’

Op de camerabeelden die de politie heeft opgevraagd, zijn drie daders te zien. De andere inbrekers zijn op de vlucht geslagen en hebben hun stervende kompaan achtergelaten. De hele zaak lag overhoop en de kassa werd buiten nabij de winkel gevonden.