Stichter en voorzitter van de vzw 2GO Philippe Van der Hofstadt.
Foto: Filip Spoelders

Rijschool voor kwetsbare jongeren uit Borsbeek breidt uit naar Mechelen en Leuven en zoekt nieuwe vrijwilligers

De Borsbeekse vzw 2GO, die kwetsbare jongeren helpt aan een rijbewijs te geraken, breidt uit naar Mechelen en Leuven. Daarnaast zoeken ze ook nieuwe vrijwilligers om rijlessen te geven. De vzw kon al 13 jongeren aan een rijbewijs helpen, zo'n 21 volgen er momenteel les. 

De vzw 2GO uit Borsbeek, die kwetsbare jongeren aan een rijbewijs helpt, zal dat binnenkort ook in Mechelen en Leuven doen. "In Antwerpen was het alvast een schot in de roos", zegt oprichter en voorzitter Philippe Van der Hofstadt. "Ons doel is om kanszoekende jongeren, zoals wij ze noemen, te helpen integreren in onze maatschappij. Het behalen van een rijbewijs bleek daarin erg moeilijk: de prijs van de rijlessen en een auto ligt vaak te hoog voor hen."

2GO kan voor die lessen rekenen op vrijwilligers. "Wij zijn geen erkende rijschool, we doen aan rijbegeleiding", legt Van der Hofstadt uit. "Je kan het vergelijken met een ouder die zijn kind leert rijden." De vzw werd opgericht in mei 2021. Tot nu toe konden al 13 jongeren hun rijbewijs halen met de hulp van 2GO, 21 volgen er momenteel rijlessen. 

Nieuwe vrijwilligers

Door de uitbreiding naar Mechelen en Leuven, en ook met een twaalftal jongeren op de wachtlijst, zoekt de vzw naar nieuwe vrijwilligers. "We spreken dan van "rijbuddy's", omdat ze ook een vertrouwenspersoon worden voor de jongeren. Ze kunnen echt het verschil maken voor hen", vertelt Van der Hofstadt. Hij legt uit dat die vrijwilligers aan drie voorwaarden moeten voldoen. "Je moet acht jaar geleden je rijbewijs behaald hebben, de afgelopen drie jaar mag het je niet zijn afgenomen en je moet een blanco strafblad hebben."

"Bij de jongeren die we rijlessen geven, gaat het onder meer om jongeren die door een rechter in een voorziening werden geplaatst doordat ze in een onveilige thuissituatie zaten", zegt Van der Hofstadt. "Daarnaast begeleiden we ook jongeren die feiten hebben gepleegd en in een open voorziening zitten, maar ook niet-begeleide minderjarigen en jongeren die door het CAW of OCMW begeleid worden, kunnen op ons rekenen."

Toekomstperspectief

Dat het behalen van het rijbewijs net voor die kwetsbare jongeren erg van belang is, zag Van der Hofstadt al een aantal keer. "Dat is echt een troef naar werkgelegenheid toe", zegt hij. "De eerste jongere die ooit bij ons een rijbewijs behaalde, kreeg nadien onmiddellijk een job als chauffeur aangeboden. Nu vervoert hij mensen in de Antwerpse haven. Zo'n rijbewijs geeft die jongeren een toekomstperspectief." Wie vrijwilliger wil worden bij 2GO, kan zich aanmelden via de site.

Meest gelezen