Archiefbeeld

30-tal leerkrachten Sint-Ursula-Instituut Sint-Katelijne-Waver staakt al voor tweede dag: alle leerlingen volgen les van thuis uit 

In het Sint-Ursula-Instituut in Sint-Katelijne-Waver volgen alle leerlingen vandaag les van thuis uit. Dat komt omdat een dertigtal leerkrachten staakt, al voor de tweede dag op rij. Dat doen ze volgens de school omdat het contract van één graadsdirecteur, die geliefd was bij de leerkrachten, na vorig schooljaar niet verlengd werd. De stakende leerkrachten zelf reageerden nog niet.

Alle leerlingen van het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) volgen vandaag les van thuis uit. Dat komt doordat een dertigtal leerkrachten staakt, vandaag al voor de tweede dag op rij. De leerkrachten zouden misnoegd zijn over het vertrek van een van de graaddirecteurs, waarbij het contract na vorig schooljaar niet werd verlengd. "Ze willen met de staking een statement maken", klinkt het bij directrice Ria Marechal. 

Er was veel chaos: we moesten ons aanmelden voor de studie, maar niemand deed dat

Leerling van het Sint-Ursula-Instituut aan RTV

Gisteren uitten de leerkrachten hun ongenoegen al door in het park achter de school te verzamelen. De school communiceerde de staking pas de ochtend zelf via mail, vertelde een leerling aan RTV. In de plaats kregen de leerlingen studie. "Er was veel chaos", vertelt een andere leerling. "De leerkrachten stonden buiten en er speelde muziek. We moesten ons aanmelden voor de studie, maar niemand deed dat." Volgens de directie waren het vooral de leerlingen van het vierde jaar die de geplande studie niet volgden en op de speelplaats bleven. 

"Puberteit", aldus Marechal. "Ze vinden het leuk om zich op die manier te laten gelden. We hebben dan beslist dat de tweede en derde graad vanaf de middag naar huis mochten om daar dan de lessen online verder te volgen." Vandaag organiseert de school wel opvang voor de leerlingen die niet thuis hun lessen kunnen volgen. Volgens de directie zijn er een tiental leerlingen aanwezig, maar ook een aantal leerkrachten die hun online lessen vanuit de school geven.

Maandag terug les op school?

Marechal hoopt dat de lessen op maandag terug op school kunnen doorgaan. "De gesprekken zijn al even bezig", vertelt ze. "Ik merk dat de leerkrachten vooruit willen, maar we zullen onze tijd moeten nemen om te luisteren en te kijken hoe we samen aan de slag kunnen gaan om de nodige rust te kunnen terugvinden." Volgens Marechal zullen de lessen van de stakende leerkrachten vandaag overgenomen worden door andere leerkrachten. 

Meest gelezen