© AP

Oekraïens leger zegt dorp nabij Bachmoet dan toch te hebben heroverd

Het Oekraïense leger heeft vrijdagochtend laten weten dat het Andriivka, een dorp aan het oostfront, ten zuiden van de verwoeste stad Bachmoet, dan toch heeft heroverd op de Russische troepen.

mtm
Bron: BELGA

De Oekraïense viceminister van Defensie Hanna Maliar had donderdag ook al een melding gedaan in die zin, maar ze werd binnen de kortste keren tegengesproken door een Oekraïense eenheid op het terrein.

De Oekraïense strijdkrachten hebben de vijand “aanzienlijke verliezen” toegediend op het vlak van manschappen en uitrusting, aldus de generale staf in haar dagelijkse stand van zaken op Facebook. De derde aanvalsbrigade, die ter plaatse is, was donderdag op Telegram nog scherp voor Maliar. “De verklaring over de inname van Andriivka is onjuist en voorbarig”, luidde het. En voorts: “Dergelijke verklaringen zijn nadelig, brengen het leven van personeel in gevaar en belemmeren de uitvoering van gevechtsmissies.”

De strijd om Bachmoet, de langste en dodelijkste van de oorlog, duurt al meer dan een jaar. In mei claimde Moskou de stad, die door gevechten en bombardementen was verwoest, te hebben veroverd.

Langzaam aan

Sinds begin juni voert het Oekraïense leger een langzaam tegenoffensief om de Russische troepen terug te drijven naar het oosten en zuiden, maar het wordt geconfronteerd met krachtige verdedigingslinies van loopgraven, mijnenvelden en antitankaanvallen.

Tot nu toe heeft de operatie slechts geresulteerd in de verovering van een handvol dorpen, maar de Oekraïense opmars is de afgelopen weken geïntensiveerd, met name aan het zuidelijke front, met de verovering van het dorp Robotyné, op weg naar de stad Tokmak, een belangrijk logistiek punt voor de Russische strijdkrachten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer