EU verlicht sancties tegen enkele van Poetins dichte oligarchenvrienden

Deze week lopen de door de Europese Unie opgelegde sancties tegen heel wat Russische oligarchen af. De oligarchen werden ervan verdacht de oorlog in Oekraïne mee te financieren, door hun nauwe banden met het Kremlin. Het merendeel van de sancties wordt verlengd, maar drie oligarchen zijn van het Europese juk verlost.

Waarom is dit belangrijk?

De sancties tegen Russische oligarchen vormen een belangrijk onderdeel om de oorlog in Oekraïne een halt toe te roepen. Meer dan 1.800 personen of entiteiten, die verantwoordelijk gehouden worden voor de oorlog of daar serieus geld mee verdienen, werden zo gesanctioneerd. Vaak gaat het om oligarchen die sterke banden hebben met het Kremlin, of met de Russische dictator Vladimir Poetin zelf.

Superjacht aan de ketting

In het nieuws: Drie Russische oligarchen krijgen hun bevroren tegoeden terug van de Europese Unie.

  • De eerste oligarch die zijn in Europa geparkeerd geld terugziet, is Farkhad Akhmedov.
    • De Azerbeidzjaanse zakenman verdiende zijn fortuin in de energiesector. Zo was hij 100 procent eigenaar van de Russische tak van Northgas, een bedrijf dat hij in 2005 en 2012 in twee schijven verkocht aan Gazprom en Novatek. Daarnaast was hij parlementslid in Rusland. Volgens
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer