GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Burgemeester Moyaers biedt excuses aan tijdens gemeenteraad

HERK-DE-STAD
Luk Weyens
Meerderheid: Vooruit (6), CD&V (5), Open Vld (5)Oppositie: N-VA (4), NIEUW (1), Onafhankelijk (1), Groen (1)

Omgevingsleidraad: Herk-de-Stad kiest bewust niet voor een stedenbouwkundige verordening om een zone af te bakenen waar verdichting van wonen mogelijk is. De stad kiest voor een omgevingsleidraad. Dat heeft schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Gruyters (CD&V) geantwoord op een vraag van fractieleider Lo Guypen (NIEUW) in het kader van de evaluatie van het meerjarenplan 2020-2025. “Een stedenbouwkundige verordening is vrij log. Een omgevingsleidraad is soepeler”, legt schepen Gruyters uit. “De leidraad bevat de richtlijnen waaraan burger en administratie zich moeten houden. De medewerkers krijgen heel veel vragen over de typologie van de gebouwen, bijvoorbeeld hoe hoog men mag bouwen. Er komen ook heel wat vragen over de functie van een pand. Mag er bijvoorbeeld een café komen? Ook groen en verharding komen in de vragen geregeld aan bod.”

Inclusief beleid: Leden van de InclusieAmbassade, een organisatie die streeft naar een zo hoog mogelijke integratie van personen met een beperking in de maatschappij, kwam op de raad pleiten voor zo’n beleid. Dat gebeurde naar aanleiding van een enquête waarbij de burgemeester Bert Moyaers (Vooruit) de hand in eigen boezem stak: “Wij hebben de enquête niet ingevuld. Sorry daarvoor. Onze stad heeft ook geen schepen voor Inclusie en niemand in de administratie die daarmee specifiek bezig is.” Hij wees ook op enkele pluspunten. “Vroeger beschikte onze stad over een gehandicaptenraad, waarvan de werking nu is opgenomen in een welzijnsraad. Op het vlak van sport werken wij al jaren aan inclusie. Met de aanwezigheid van het revalidatiecentrum is ook ons centrum aangepast aan personen met een beperking. Onze gemeenschap is ook heel goed vertrouwd met personen met een beperking in het straatbeeld.”

Kerkhof Berbroek:  Er komen geen camera’s op het kerkhof van Berbroek. Johny Franssen (N-VA) pleitte daarvoor: “Op het kerkhof worden bloemen en ornamenten ontvreemd. Bloemen en planten hebben een grote emotionele waarde. Camera’s kunnen daarvoor een oplossing bieden.” Burgemeester Bert Moyaers is er niet voor te vinden: “Camera’s zouden de bezoekers storen in de rouwbeleving bij de graven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer