Hongaars minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.© AFP

Hongaars minister van Buitenlandse Zaken: “Door Europa lijdt hele wereld onder oorlog in Oekraïne”

Oekraïne wil dat Hongarije op het matje geroepen wordt omwille van de uitspraken die de Hongaarse minister Péter Szijjártó eerder deze week deed. Szijjártó hekelde vooral de rol van de Europese Unie in de oorlog in Oekraïne.

mtm
Bron: Interfax

“De hele wereld lijdt onder de gevolgen van de oorlog”, zo verklaarde Péter Szijjártó, Hongaars minister van Buitenlandse Zaken en partijgenoot van premier Viktor Orbán eerder deze week tijdens een bezoek aan Hongkong. “Niet omdat Rusland Oekraïne heeft aangevallen, maar omdat Europa het conflict niet heeft geïsoleerd, maar geglobaliseerd.”

Volgens de minister is het Europese beleid de hoofdschuldige van het feit dat er nu opnieuw groeiende verdeeldheid heerst tussen het Oosten en het Westen. “De wereld lijkt weer in blokken verdeeld en dat is zeer slecht nieuws. Als er geen communicatie meer is tussen landen, als er geen samenwerking meer is, dan geef je in feite de hoop op vrede op.”

De Europese Unie reageerde nog niet op de uitspraken, het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken deed dat nu wel. “Wij vinden dat Brussel Boedapest om meer uitleg moet vragen over waarom een Hongaarse minister in het belang van Rusland desinformatie tegen de Europese Unie verspreidt”, aldus woordvoerder Oleh Nikolenko.

Volgens Oekraïense ministerie gaan deze uitspraken ook niet alleen over Oekraïne, “maar ook over de pogingen van Hongarije om de Europese posities in Azië te ondermijnen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer