© Chris Verhaeghe

Zwakbegaafde vrouw voor rechter voor doden van pasgeboren baby: “Nauwelijks bewijs omdat ze lichaampje heeft verbrand in kachel”

Liedekerke -

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is vrijdag het proces van start gegaan tegen een 31-jarige vrouw uit Liedekerke voor het onopzettelijk doden van haar pasgeboren baby. “Doordat de beklaagde het kind heeft verbrand, is er geen bewijs dat het gaat om moord”, klonk het bij het openbaar ministerie. Het parket eist 18 maanden cel met probatie-uitstel tegen de vrouw.

Chris Verhaeghe

De zaak kwam aan het licht toen de vrouw op 26 augustus 2020 naar het AZ Sint-Mariaziekenhuis in Halle trok voor een gynaecologisch onderzoek na haar bevalling. De vrouw beweerde dat ongewenst zwanger was geworden en de baby na een thuisbevalling had meegegeven aan haar vriend, die het kind naar een ander ziekenhuis had gebracht.

“De gynaecoloog nam contact op met het OLV in Aalst, maar daar bleek er geen kind te zijn binnengebracht”, sprak openbaar aanklager Gilles Blondeau vrijdag tijdens zijn vordering. “Toen de vrouw plots beweerde dat haar vriend de baby had verbrand omdat hij was gestorven, werd de politie ingeschakeld.”

De vrouw werd onmiddellijk verhoord door de recherche van de PZ Zennevallei, waarna de politie overging tot een huiszoeking op haar verblijfplaats, de woning van haar ouders in Liedekerke.

Verkoold

In de garage van het huis troffen de speurders een vuilniszak aan met het verkoolde lichaampje van het pasgeboren meisje. De moeder werd uiteindelijk aangehouden op verdenking van kindermoord en zat zeven maanden in voorlopige hechtenis, waarna ze vrijkwam onder voorwaarden.

“Dit zijn zeer zware feiten”, klonk het bij substituut-procureur Gilles Blondeau. “Dit had een assisenproces kunnen zijn. Het staat vast dat de beklaagde wist dat ze zwanger was en dat ze niet de gepaste nazorg heeft gegeven. Ze verklaart dat ze het kind onmiddellijk na de bevalling in een plastic zak heeft gewikkeld, ‘om haar warm en proper te houden’, waarna ze de baby op de koude vloer heeft gelegd zodat ze kon beginnen kuisen. Toen ze daarmee klaar was, bleek het kind dood te zijn en zou ze het lichaam achter het duivenhok in de tuin hebben gelegd. De dag nadien verbrandde ze het lichaam van de baby in de kachel van haar ouders.”

Volgens het parket is het niet duidelijk in welke omstandigheden de baby om het leven is gekomen. “De wetsdokter heeft de levensvatbaarheid van het kind niet meer kunnen vaststellen. In theorie kan het zowel gaan om een natuurlijk overlijden als om moord. Doordat de beklaagde het lichaam heeft verbrand, kan dat laatste niet worden bewezen. We kunnen alleen maar hopen dat ze het kind niet levend in een plastic zak in de tuin heeft gelegd, om er te sterven van ontbering.”

Goedgelovig

Openbaar aanklager Gilles Blondeau eindigde zijn requisitoir met een vordering tot 18 maanden cel met probatie-uitstel. “De maximumstraf voor onopzettelijke doodslag is helaas niet meer dan twee jaar cel”, klonk het.

“Enkel het blanco strafblad en de persoonlijkheid van de beklaagde weerhouden mij er van het maximale te eisen. Uit het psychologisch verslag blijkt dat er geen geestesstoornis aanwezig is, maar dat de beklaagde zwakbegaafd, naïef en goedgelovig is. Er is ook sprake van een beperkte vorm van schuldbesef. De maatschappij is niet geholpen door haar een gevangenisstraf op te leggen. Het gaat om iemand die begeleiding en opvolging nodig.”

Schuldig verzuim

Het proces wordt over twee weken voortgezet met de pleidooien van de verdediging. De rechtbank vroeg de betrokken partijen om standpunt in te nemen over een eventuele herkwalificatie naar ’schuldig verzuim’. “Dat is een opzettelijk misdrijf”, reageerde meester Isabelle Slaets. “Wij moeten dat bespreken met onze cliënt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER