Reporters

Waarom kijken sommigen Netflix op anderhalve snelheid?

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vertelde deze week dat ze televisieseries bekijkt met anderhalve snelheid. En ze is blijkbaar niet de enige. "We zijn constant op zoek naar instant gratification (onmiddellijke beloning): met één klik willen we kunnen kijken naar wat we willen, waar we maar willen en wanneer we maar willen", legt professor Wendy Van den Broeck van de VUB uit.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir liet deze week in een interview optekenen dat ze series kijkt op anderhalve snelheid. De minister omschrijft zichzelf als een ongeduldig persoon en kijken aan anderhalve snelheid is een manier voor haar om daarop in te spelen. Ook haar drukke agenda speelt een rol.

"Ik ben nieuwsgierig en wil het einde van de serie weten, en omdat ik weinig tijd heb, wil ik zo snel mogelijk door een serie kunnen gaan", zegt Demir.

Op zoek naar "instant gratification"

Niet alleen ongeduld en een drukke agenda spelen mee in de beslissing om series op anderhalve snelheid af te spelen, vertelt Wendy Van den Broeck, professor doctor Communicatiewetenschappen aan de VUB.

"We hebben tegenwoordig zoveel streamingdiensten ter beschikking en op al die diensten is er heel veel te zien. Artikels in de pers met titels als "Deze series mag je niet missen" geven ons het gevoel dat we alles gezien moeten hebben. En dus gaan we op zoek naar manieren om zoveel mogelijk te zien op korte tijd", aldus professor Van den Broeck. Ook in ons kijkgedrag is er de laatste jaren iets veranderd, merkt professor Van den Broeck op. We zijn het niet meer gewend om te wachten op een volgende aflevering. We zijn constant op zoek naar instant gratification: met één klik willen we kunnen kijken naar wat we willen, waar we maar willen en wanneer we maar willen.

De angst om iets te missen in het grote aanbod, tijdgebrek en de nood aan instant gratification vormen dus samen drie redenen om series af te spelen op anderhalve snelheid. Al is zeker niet iedereen fan van het gegeven.

Ritme gaat verloren als je een reeks op anderhalve snelheid afspeelt

regisseur Jan Eelen

Jan Eelen, regisseur van onder meer "In de gloria", "Het eiland" en "Callboys" reageerde in "Zijn er nog vragen" op de trend.

"Als maker is dit niet leuk om te horen. Ik begrijp uiteraard dat er argumenten zijn om te kijken op anderhalve snelheid. Maar vergeet toch niet dat makers bewust nadenken over het tempo van een reeks. Je probeert als maker een zeker ritme in je vertelling te krijgen, en dat ritme draagt bij aan de sfeer die je wil opbouwen. Als je de reeks vervolgens op anderhalve snelheid afspeelt, gaat dat verloren. Alles wat een maker aflevert, vereist dat je er in real time naar kijkt, zonder versnellingen. Ik ga er in elk geval van uit dat wat ik maak bedoeld is voor mensen die het aan het gewone tempo afspelen, en ik hoop dat zij nog altijd tevreden zijn", besluit Eelen.

Meest gelezen