2011 Gamma-Rapho

Fernando Botero (91) overleden, schilder en beeldhouwer van de volslanke mens

In Colombia is kunstenaar Fernando Botero overleden. Hij werd bekend in de hele wereld met zijn typische vrouwen en mannen met ronde vormen. Botero was zowel schilder als beeldhouwer. Vorig jaar bracht het museum BAM in Bergen nog een overzichtstentoonstelling van Botero's werk.

De Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero is overleden op zijn 91e. Hij was met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis, maar is uiteindelijk thuis gestorven.  

Fernando Botero schilderde en beeldhouwde in een zeer herkenbare, persoonlijke stijl, waarbij hij menselijke figuren - zowel vrouwen als mannen - maar ook dieren en voorwerpen altijd voorzag van ronde vormen. Hij werd onder meer beïnvloed door Latijns-Amerikaanse volkskunst en Mexicaanse muurschilderingen.

2020 AP

Botero maakte ook eigen versies van wereldberoemde werken zoals de Mona Lisa (foto hier boven). Hij verkende ook religieuze en actuele thema's, zoals de burgeroorlog in zijn vaderland Colombia of de folteringen door Amerikaanse soldaten in de gevangenis Abu Ghraib in Irak.   

BEKIJK - Fernando Botero met zijn werk over de Iraakse gevangenis van Abu Ghraib in 2005:

Videospeler inladen...

In 2022 bracht het museum BAM in Bergen nog een succesvolle overzichtstentoonstelling over Fernando Botero. Eerder was zijn werk onder meer ook te zien in Knokke.

Botero's werk is wereldwijd bekend en in musea opgenomen. Veel van zijn beelden staan ook in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in zijn geboortestad Medellin in Colombia. In 2000 schonk Botero meer dan 100 van zijn eigen werken aan musea en instellingen in Medellin en Bogota, samen met een groot deel van zijn kunstverzameling met toppers als Picasso, Chagall of Matisse. De voorwaarde was dat de toegang gratis zou zijn.

De Colombiaanse president Gustavo Petro noemt Fernando Botero "de schilder van onze tradities en gebreken, van onze deugden, van ons geweld en van de vrede".  

Meest gelezen