Apple gaat iPhone 12 in Frankrijk update geven om straling te verlagen, staatssecretaris Michel vraagt ook update in heel Europa

Apple gaat de iPhone 12 in Frankrijk een update geven, zodat de straling van de toestellen binnen de Europese norm valt. Dat heeft de Franse minister van Telecommunicatie Jean-Noël Barrrot aangekondigd. De Belgische staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) vraagt dat Apple de updates in heel Europa uitvoert, maar een intrekking van de smartphone op de Belgische markt is niet nodig. "De eerste meetresultaten zijn geruststellend", aldus Michel. 

Frankrijk had deze week de verkoop van de Apple iPhone 12 verboden omdat de smartphones te veel elektromagnetische straling uitzenden. Die straling kan door het lichaam worden opgenomen. De SAR-waarde voor de iPhones lag hoger dan Europa aanbeveelt, vond het Franse agentschap voor de regulering van radiofrequenties ANFR.

Naast een verbod op de verkoop, verwachtte de waakhond dat Apple alle verkochte modellen aan de norm zou laten voldoen. "Anders moet Apple ze terugroepen", eiste de ANFR in een verklaring. Dat zou eenvoudig gaan via een software-update.

Ook de Belgische staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) vroeg aan telecomwaakhond BIPT om het potentiële gevaar van de iPhone 12 te analyseren. 

"De eerste meetresultaten zijn geruststellend en een terugtrekking van het apparaat op de Belgische markt is niet nodig", zegt Michel.

De staatssecretaris pleit wel voor meer samenwerking tussen Europese landen. "Wanneer in een land een potentieel risico voor de volksgezondheid wordt vastgesteld, moet er op Europees niveau beslist worden", klinkt het. Michel roept Apple ook op om de update die Franse Iphone 12-gebruikers krijgen, in heel Europa uit te voeren. 

Wat is er aan de hand met de iPhone 12?

Uit tests van de iPhone 12 in Frankrijk bleek dat de absorptie van de straling door het lichaam was vastgesteld op 5,74 watt per kilogram. Dat is 1,74 watt meer dan de maximale hoeveelheid energie die het lichaam zou mogen opnemen als de telefoon in de hand wordt gehouden of in de broekzak zit. Dat meldde het Franse agentschap voor de regulering van radiofrequenties ANFR.

Meest gelezen