De nieuwe zeedijk werd onlangs ingehuldigd, en zorgt voor een opwaardering van Westende. En daardoor onrechtstreeks ook voor hogere huurgelden voor strandcabines.© Luc Cassiman

Huurders verbolgen nu huur van strandcabine opslaat van 179 naar 605 euro: “Totaal van de pot gerukt”

Westende -

Wie een strandcabine wil huren in Westende zal vanaf nu een pak dieper in de portemonnee moeten tasten. De nieuwe concessionaris heeft namelijk de tarieven enorm verhoogd, tot ontstentenis van de huurders. “In heel wat badplaatsen is het nog duurder”, klinkt het.

Dany Van Loo

Neen, Westende-Bad bestempelen als de ‘Borinage van de kust’, zoals vroeger wel eens beweerd werd in politieke middens, is een vaststelling die definitief tot het verleden behoort. Daar zorgen onder meer de nieuwe zeedijk en tal van opfrissingswerken voor. Maar nu blijkt dat het nieuwe imago van de badplaats ook gevolgen heeft voor onder meer de tarieven van de strandcabines en dat is niet bepaald naar de zin van de gebruikers.

“Vorig jaar betaalden men zo’n 179 euro voor de grond om een eigen cabine op te plaatsen”, klinkt het verontwaardigd. “Vanaf volgend jaar is dat opgetrokken tot 605 euro. Het kost verder 605 euro om een cabine 6 maanden te huren. Dit is niets minder dan een schande en totaal onverantwoord van de nieuwe concessionaris en totaal van de pot gerukt. Wij vinden het bovendien heel jammer dat het gemeentebestuur geen maximumprijs heeft bepaald of zelfs een maximum indexatie. De concessionaris kreeg gewoonweg vrij spel.”

Instelprijzen opgetrokken

Burgemeester Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) reageert. “De wet verplicht ons om een openbare aanbesteding uit te schrijven”, zegt Dedecker. “De uitbating van de cabines gaat samen met de beachbars en wie won heeft het recht om die uit te baten. Om kwaliteit te garanderen en de prijzen tegenover andere badplaatsen bij te benen hebben we de instelprijzen opgetrokken: 30.000 euro voor een concessie met beachbar, strandcabines en strandstoelen, waarbij de kandidaten rigoureus moesten voldoen aan een hele reeks economische en kwalitatieve voorwaarden”, zegt de burgemeester.

Niet duurder dan elders

Chris Dewispelaere, de nieuwe concessionaris stelt onomwonden dat de prijsverhogingen nodig waren. “Voor de concessie van de strandcabines en de beachbars die ik zal uitbaten, moet ik volgend jaar 170.000 euro betalen”, verdedigt hij zich. “Ik heb de huidige uitbater gevraagd om te kunnen onderhandelen over zijn bar en strandcabines, maar nooit een antwoord gekregen. Daarbij moet ik 750.000 euro investeren voor de aankoop van driehonderd nieuwe cabines. Westende heeft inderdaad een gans nieuw aanzicht gekregen en dat heeft natuurlijk ook gespeeld bij de biedingen voor het krijgen van een concessie. Trouwens, men moet maar eens vergelijken met de prijzen in ander badplaatsen. Ik denk dat velen nog eens zullen opkijken. Maar ik verplicht niemand om bij mij te huren als zij het te duur vinden. Kandidaten genoeg.”