OCAD onderzoekt brandstichting in Waalse scholen: “Zullen nooit aanvaarden dat onze scholen doelwit worden”

Het kernkabinet heeft OCAD, het coördinatiecentrum voor terreurdreiging, gevraagd om de reeks brandstichtingen in Waalse scholen te onderzoeken. Dat heeft premier Alexander De Croo bekendgemaakt. “We zullen nooit aanvaarden dat onze scholen een doelwit worden”, aldus de premier.

jvh

Sinds dinsdagnacht waren zes Waalse scholen het doelwit van brandstichting. In een aantal van die scholen werd graffiti aangebracht die verwees naar Evras, een pakket seksuele en relationele opvoeding dat voortaan twee uur per jaar verplicht wordt gegeven aan leerlingen uit het zesde leerjaar en het vierde middelbaar. Tegen die beslissing werd de voorbije weken al geprotesteerd.

Premier De Croo heeft naar eigen zeggen geen probleem met protest, wel met geweld. “We zullen er alles aan doen om de schuldigen te vinden en voor het gerecht te brengen”, klonk het op de persconferentie na het kernkabinet. “We hebben ook aan het OCAD gevraagd om een analyse te maken.” Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden “is er momenteel geen noodzaak om het dreigingsniveau te verhogen” en “moeten we niet panikeren, maar wel alert blijven.”

“Ik wil heel duidelijk zijn”, aldus nog de premier. “In een democratische en tolerante samenleving als de onze zullen we nooit aanvaarden dat onze scholen een doelwit worden: die moeten een veilige plaats zijn. We kunnen een debat voeren, we kunnen van mening verschillen. Maar we gebruiken nooit geweld, zeker niet op plaatsen waar onze kinderen samenkomen. Seksuele opvoeding bestaat trouwens al 50 jaar in België: dat is een basis voor seksuele gezondheid, een basis om kinderen bewust te maken van hun rechten en hun integriteit. De federale overheid zal er dan ook alles aan doen om dergelijke criminele feiten te bestraffen.” De Croo merkte ook op dat er heel veel fake news de ronde doet over “iets dat vanzelfsprekend is in ons land”, en benadrukte dat “wij geen stap achteruit zullen zetten.”

Vergadering van nationaal crisiscentrum

Minister Verlinden sloot zich aan bij het standpunt van premier De Croo. “Men raakt niet aan onze scholen, dat is een duidelijke rode lijn”, klonk het. “Geweld gebruiken op de plaats waar onze kinderen zich veilig moeten kunnen voelen, is onaanvaardbaar. We zullen er alles aan doen om die boodschap duidelijk te maken. De daders zullen opgespoord worden: we beschikken over camerabeelden, parket en politie doen er alles aan om de daders op korte termijn op te sporen. We hebben ook aan de federale politie gevraagd om de getroffen lokale zones te helpen.”

“Er was vanochtend ook een vergadering van het nationaal crisiscentrum met alle betrokken partijen – ook de veiligheids- en inlichtingendiensten – om zicht te krijgen op alle mogelijke maatregelen. Uit veiligheidsoverwegingen ga ik niet alle details daarover bekendmaken, maar we zullen dat in de komende uren en dagen blijven opvolgen.” Maandagochtend staat een nieuwe vergadering op de agenda. Dat is daags nadat er in Brussel een betoging is aangekondigd tegen Evras.

Politie opent dossier voor criminele organisatie

De federale gerechtelijke politie heeft inmiddels ook een dossier voor criminele organisatie geopend naar aanleiding van de branden, heeft het parket van Charleroi bevestigd. Het onderzoek loopt. “De eerste vier branden houden verband met een anti-Evrasbeweging”, aldus procureur des Konings Vincent Fiasse. “Voor de laatste twee branden zijn er in dit stadium geen materiële elementen die het mogelijk maken om ze in verband te brengen met dit fenomeen”.

Toch werden de laatste twee feiten toegevoegd aan het onderzoek dat voor de eerste vier branden werd opgestart. “Gezien de nabijheid van de feiten en de beoogde locaties heeft de federale gerechtelijke politie de laatste twee dossiers naar zich getrokken. Op basis van al deze feiten werd een dossier voor criminele organisatie geopend. Het onderzoek is in volle gang”, aldus de procureur.

Franse Gemeenschap activeert anti-radicalismesysteem

Ook alle mechanismen en middelen van het anti-radicalismesysteem dat de regering van de Franse Gemeenschap in september 2022 heeft uitgewerkt zijn onmiddellijk geactiveerd, meldt minister-president Pierre-Yves Jeholet.

“Alle referentiepersonen inzake anti-radicalisme van het ministerie moeten alle nuttige informatie aan de regering overmaken”, klinkt het in een mededeling. Ten laatste maandag 18 september moet een eerste rapport aan de regering bezorgd worden. In functie daarvan wil de minister-president eventueel de Hoge Raad Anti-radicalisme van de Franse regering bijeenroepen.

“Scholen aanvallen is een aanval op de vrijheid van onderwijs. Het is geloven dat men met geweld en obscurantisme zijn ideeën kan opleggen. Wie die weg kiest, sluit zichzelf uit als legitieme deelnemer aan het debat en moet zwaar gestraft worden”, voegde minister-president er nog aan toe. Jeholet zegde ook zijn steun toe aan het onderwijzend personeel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen