VOORBESCHOUWING VUELTA 2023. Etappe 20 (Manzanares El Real-Guadarrama): Voorlaatste dag wordt nog een uitputtingsslag, ideaal parcours voor Remco Evenepoel?

De voorlaatste etappe van deze Vuelta kan nog spektakel opleveren. De renners moeten over tien gecategoriseerde beklimmingen. Geen reuzencols, maar met 4.300 hoogtemeters wordt dit toch nog een uitputtingsslag. Voor Remco Evenepoel dé kans om zijn vierde ritzege te pakken. En voor de vermoeide klassementsmannen toch maar opletten om geen tijd meer te verliezen.

Jonas Withouck

Start: 11u55

Aankomst: omstreeks 17u30

Afstand: 208 kilometer

Parcours

Het parcours van de voorlaatste etappe in deze Vuelta heeft veel weg van een loodzware eendagskoers. Er liggen onderweg liefst tien beklimmingen van derde categorie, het gaat de hele dag op en af. Over 208 kilometer moeten er in totaal zo’n 4.300 hoogtemeters overwonnen worden. Het wordt nog een uitputtingsslag.

Het peloton vertrekt in Manzanares El Real richting het zuidwesten om twee grote plaatselijke ronden te doen waarop drie beklimmingen van derde categorie liggen. La Escondida (9 kilometer aan 4,1%), Alto de Santa Maria de la Alameda (5 kilometer aan 5,6%) en Alto de Robledondo (5,1 kilometer aan 4,8%). In de finale, terug meer in noordelijke richting weg van de twee lokale ronden, zullen de Puerto de la Cruz Verde (7,2 kilometer aan 3,9%) en de Alto San Lorenzo de El Esconial (4,6 kilometer aan 6,6%) over de ritwinst beslissen. De finish ligt op twaalf kilometer van de top van die laatste beklimming.

Het profiel van etappe 20.© lavuelta.es

De grote vraag is: gaat Jumbo-Visma voor nog een ritzege of geven ze de vroege vlucht een vrijgeleide? Hoe dan ook geven we Remco Evenepoel in beide gevallen de grootste kans op ritwinst. Hij kan het zowel vanuit de vlucht als vanuit het peloton met de favorieten doen. Het parcours is lijkt op zijn lijf geschreven. Als Jumbo-Visma en de andere klassementsmannen meedoen voor de dagzege geven we ook Primoz Roglic een goeie kans. De Sloveen is snel aan de streep.

Mannen als Lennard Kämna, Andreas Kron, Rui Costa, Santiago Buitrago en Lennert Van Eetvelt toonden de voorbije dagen al hun goeie vorm. Ook zij gaan weer proberen om mee te doen voor de ritzege.

Onze sterren

*** Remco Evenepoel

** Primoz Roglic, Lennard Kämna

* Andreas Kron, Rui Costa, Lennert Van Eetvelt, Santiago Buitrago

Dit zijn de sleutelmomenten

De twee laatste beklimmingen, de Puerto de la Cruz Verde (7,2 kilometer aan 3,9%) en de Alto San Lorenzo de El Esconial (4,6 kilometer aan 6,6%), zullen over ritwinst beslissen. De top van die laatste beklimming van derde categorie ligt op zo’n twaalf kilometer van de finish. De winnaar zal ook een degelijke daler moeten zijn.

Dit moet u nog weten

De startplaats Manzanares El Real werd donderdagavond nog getroffen door een hevig onweer. De straten liepen onder water, maar gelukkig vloeide het ook snel weer weg en kon alles tijdig opgeruimd worden.

© lavuelta.es

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer