Joran Vliegen en Sander Gillé: “België hoort thuis in de wereldgroep van Davis Cup.”© Raymond Lemmens

Het grote dartsinterview met Sander Gillé en Joran Vliegen: “Natuurlijk maken we soms ruzie, we zien elkaar meer dan onze partners”

In onze reeks ‘het grote darts-interview’ laten we een gesprekspartner elf pijltjes afvuren, waarbij elke score overeenkomt met een vooraf opgestelde vraag. Ook gaan we op zoek naar de beste darter, daarvoor krijgt de geïnterviewde drie pijltjes die een totaalscore opleveren. Deze week een duo: tennissers Sander Gillé (32, Kuringen) en Joran Vliegen (30, Maaseik), die het dit weekend met België opnemen tegen Oezbekistan. Inzet van het duel in de Alverberg in Hasselt: behoud in de Wereldgroep van de Davis Cup.

Jürgen Schrooten en Johan Mulders

Met twee ATP-titels (in Pune en Estoril) én een finale op Roland Garros mag Team Sandoran - een samentrekking van Sander en Joran - nu al op een topseizoen terugblikken. “Ons beste seizoen ooit”, vertelt het Limburgs duo in Tenkie Park, waar we hebben afgesproken. “We zijn nu acht jaar samen, maar blijven progressie maken. Dat geeft extra motivatie. We zitten nog niet aan ons plafond. Rohan Bopanne speelde onlangs de dubbelfinale op de US Open. Hij is 43. We kunnen dus nog wel eventjes mee (lacht).”

Staan dit jaar nog hoog op hun to do list: Oezbekistan verslaan in de Davis Cup en de Masters halen. Maar eerst nog - beurtelings - een paar pijltjes gooien. De eerste belandt in de 5.

5. We beginnen met een tweeledige quizvraag: wie van de Oezbeken heeft de hoogste ranking? En hoe hoog staat hij?

Vliegen: “Ik ben niet zeker, maar ik denk dat Sultanov het hoogst staat (Gillé knikt instemmend). Nummer 453 van de wereld?”

Gillé: “Ik gok op 440 (Sander zit er het dichtst bij, Sultanov staat 421ste, nvdr). Wij zijn dus duidelijk favoriet in deze ontmoeting. Er is maar één optie: het behoud in de wereldgroep verzekeren. Daar horen we ook thuis.”

Vliegen: “Het is leuk dat we in Hasselt spelen, in eigen provincie. Er zullen nu meer vrienden en familie komen kijken.”

Gillé: “Weet je wat wel vreemd is? Dat ik ook op hotel zit, terwijl ik op 5 minuten van de Alverberg woon. Nu ja, het is logisch dat we met de ploeg op hotel gaan. Dat doen we altijd en overal.”

Team Sandoran in actie op de US Open;© BELGA

12. Met wie willen jullie graag eens een avondje aan de toog spenderen?

Gillé: “Anna Hathaway. Een topactrice. En ze lijkt me ook nog een vlot, sociaal persoon. Ik ben benieuwd naar het leven van een actrice. Is dat bijvoorbeeld vergelijkbaar met het leven van een sportman? Daar wil ik graag wel eens een boompje met haar over opzetten. Met een cocktail erbij uiteraard.”

Vliegen: “Ik zou wel eens met wijlen Kobe Bryant aan de toog willen zitten. Een fenomenale basketter. Eentje die zijn sport oversteeg.”

4. Waar geven jullie graag geld aan uit?

Vliegen: “Ik ben geen impulsieve koper. Als ik iets wil, doe ik altijd veel research. Ik wil niet in het zak gezet worden. Ik heb niet meteen iets waar ik graag geld aan uitgeef. Nog niet, want ik zou graag aan een collectie horloges beginnen. Verzamelen en investeren. Rolexen en zo. Sander, het is dus belangrijk dat we ver blijven geraken in de grand slams (lacht).”

Gillé: “Ik heb ook zo’n toekomstplan: veel reizen. Klinkt misschien raar voor veel mensen omdat wij als tennissers constant de wereld rondtrekken. Maar we zijn er nooit op vakantie. Buiten het hotel en de tenniscourts zien we amper iets. Ik zou graag eens willen reizen voor het plezier. Andere culturen leren kennen, maar ook gewoon eens aan het strand liggen. Vooral Azië staat op mijn verlanglijstje. Thailand, Cambodja... Wat rondtrekken, de tempels bezoeken,... Dat is ook een verrijking voor je geest.”

19. Stel: jullie moeten nu tien wedstrijden tegen elkaar spelen. Wie wint de meeste partijtjes?

Gillé: “Dat is een leuk, maar tegelijk smerig vraagje... Ik kan me ook niet meer herinneren wanneer we de laatste maal tegen elkaar gespeeld hebben. Zelfs op training doen we dat niet. Dat moet al van in het Belgisch circuit en in de Challengers geleden zijn. Het antwoord is dus simpel: we winnen er elk vijf. Iedereen content. We moeten toch lief zijn voor elkaar, niet?”

Vliegen: “Echt? Verdorie, ik was net al een tactisch plannetje aan het smeden hoe ik je zou verslaan (lacht).”

Gillé en Vliegen: “We krijgen na iedere partij bedreigingen van ontevreden gokkers op social media.”© Raymond Lemmens

2. Welk beroep zouden jullie uitoefenen als je geen proftennisser geworden was?

Vliegen: “Ik heb een universitair diploma in business & administration, maar ik heb nooit een idee gehad wat ik ermee zou kunnen/willen doen. Een kantoorbaan is sowieso niks voor mij. Als kind droomde ik ervan om F16-piloot te worden. Ik heb die passie overgenomen van mijn vader. Vliegtuigen hebben ons altijd enorm gefascineerd. Papa wou vroeger ook piloot worden, maar werd afgekeurd omwille van zijn rug.”

Gillé: “Zonder tennis was ik allicht kinesist geworden, net als mijn mama en broer. Het is ook de bedoeling om na mijn carrière mijn broer te helpen in zijn praktijk. Daarnaast ben ik heel geïnteresseerd in wetenschappen. Oceanen, vulkanen, tektonische platen, het heelal... Daar zou ik graag allerlei onderzoek naar doen.”

20. Maken jullie soms ruzie?

Gillé: “Dat gebeurt af en toe wel eens, ja. Logisch toch. We spelen al acht jaar samen, we reizen samen de hele wereld rond, we zien elkaar zelfs meer dan onze eigen partners. Dan kunnen er wel eens irritaties ontstaan. Vergeet ook niet dat we totaal verschillende karakters hebben. Dat maakt ons aan de ene kant heel complementair, maar aan de andere kant kan het daardoor ook eens botsen. Op zich is dat niet erg. Daar kan je zelfs beter van worden. We hebben door de jaren heen wel geleerd om irritaties niet te laten sluimeren, om goed te communiceren.”

16. Wanneer hebben jullie voor het laatst geweend?

Gillé: “Ik ween vaak. Zelfs als ik naar een film kijk. Onlangs nog op de terugvlucht van de US Open. Bij Avatar 2. Eén van de kinderen...

Vliegen: “Hola! Stop! Geen spoiler aub, ik moet die film nog zien. Ik huil zelden. En al zeker niet bij een film. De laatste keer was op de Olympische Spelen in Tokio, drie jaar geleden, na de nederlaag in eerste ronde. Dat viel me toen heel zwaar. Ook omdat de beleving op zich niet was zoals ik het me had voorgesteld.”

Gillé: “Wij zijn op de tennisbaan allebei het tegenovergestelde van in het gewone leven. Ik ben vrij rustig op de baan, maar redelijk emotioneel ernaast. Bij Joran is dat net het omgekeerde. Hij is een rustige kerel naast het tennisterrein, maar op de baan is hij dan weer een vat vol emoties.”

Verliezend finalist op Roland Garros 2023.© AFP

11. Moeten jullie als topsporters op jullie voeding letten?

Vliegen: “Uiteraard mogen we niet zomaar alles eten. Al hebben we geen strikt schema, hoor. We draaien intussen al een tijdje mee. We weten zelf wel wat kan en niet kan. Toen ik terugkwam van de US Open ben ik een frietje gaan eten. Moet af en toe eens kunnen. Ik train dat de dag erna toch weer af. Of ik een guilty pleasure heb? Haribo-snoepjes. Daar ben ik zot van. Ik heb het lang - drie maanden - volgehouden om ervan af te blijven, maar ben uiteindelijk toch weer gekraakt (lacht). Dat heb ik van mijn papa geërfd. Oma heeft vaak genoeg verteld hoe ze de snoep voor hem moest verstoppen in de... wasmachine.”

Gillé: “Ik heb dan weer een zwak voor ijsjes en chocolade. Een dame blanche is dan ook de max.”

13. Zijn jullie ooit al benaderd geweest door de gokmaffia of ontving je al scheldtirades op sociale media?

Gillé: “Benaderd niet, nee. Maar we hebben wel bijna iedere wedstrijd prijs op sociale media.”

Vliegen: “En dat gaat ver, hoor. Mensen die je moeder kanker toewensen. Of doodsbedreigingen. Je houdt het niet voor mogelijk.”

Gillé: “Ik reageer daar gewoon niet op.”

Vliegen: “Ik heb dat één keer gedaan. Ik had op die man zijn profiel gezien dat hij nog een jong kind had. Ik heb hem toen gewoon gevraagd of zijn kind het zou appreciëren als zijn vader zo’n taal uitkraamt. Daar verschoot die man wel van. Hij heeft zich toen uitvoerig geëxcuseerd en iets later heeft hij me zelfs zalig Kerstmis gewenst.”

Gillé: “Ik heb recent nog een grappig bericht gekregen. Een kerel had alle matchen goed voorspeld, behalve die van ons. Hij zag zo 500 euro door de neus geboord. Kan jij me die 500 euro dan even storten? vroeg hij. Zoiets moet kunnen. Dat is ludiek. Helaas bestaat 95% van de berichten uit scheldtirades en bedreigingen.”

14. Als welk dier zouden jullie willen terugkeren in een nieuw leven?

Gillé: “Als een otter. Die kunnen zowel in het water als op de grond leven. Ik denk dat die beestjes zich wel goed amuseren.”

Vliegen: “Wat een vraag... Neem dan maar een stokstaartje. Ken je die foto’s met een hoofduitsnede in pret- en dierenparken? Ik ben ooit het hoofd van een stokstaartje geweest (lacht). En geef toe: het is ook een koddig diertje.”

2. Jullie hebben allicht veel vrienden in het tennis, maar is er ook iemand die jullie niet kunnen luchten?

Vliegen: (Heel snel) John Peers. Met die gast heb ik helemaal niks. Hij heeft me in negatieve zin verrast. Vandaag komt hij doodleuk met je babbelen, morgen loopt hij je straal voorbij. Rare vent. Tijdens de kantwissel zegt hij ook steeds van die kinderachtige dingen. Hij is verdorie 35 jaar. Hij zal Het Belang van Limburg niet lezen (Peers is een Australiër, nvdr), al hoop ik van wel. Hij mag gerust weten wat ik van hem denk. De tenniswereld is klein, we zien elkaar vaak. Doe dan even normaal en vriendelijk. Een simpele goedendag kost toch niks.”

© Raymond Lemmens

De score van Sander Gillé en Joran Vliegen: 45 en 33

“Darts. Leuk om eens even op televisie naar te kijken, maar zelf bakken we er niks van”, zeggen Vliegen en Gillé voor ze ook nog maar één pijltje geworpen hebben. “Of we er een inzet op plakken? De verliezer betaalt de vlucht naar China”, probeert Sander. “Liever niet”, blijft Joran voorzichtig.

Sanders pijlen vliegen alle kanten uit: 3+10+20. Goed voor 33 punten. Vliegen heeft iets meer gevoel voor richting. Zijn darts belanden in de 5, 20 en opnieuw 20. Met 45 punten doet hij iets beter dan zijn dubbelpartner. Al volstaat ook dit niet voor een plek in de top 10.

Top 10

1. Ferre Reggers 99

2. Simon Mignolet 94

3. Britt Herbots 92

4. Christian Brüls 81

5. Bryan Heynen & Francesco Patera 80

7. Jordi Meeus 77

8. Quinten Hermans 66

9. Liam Everts 65

10. Jonas Delalieux & Stijn Stijnen 60

David Goffin speelt niet: “Ik ben nog niet 100 procent fit”

Bij de loting, vrijdagmiddag, had nieuwbakken coach Steve Darcis een verrassing in petto: “David Goffin speelt niet. Hij is nog niet volledig fit.”

De beslissing werd in onderling overleg genomen. “Deze week heb ik goed getraind maar om een wedstrijd te spelen moet je 100 procent in orde zijn en dat is nog niet het geval,” zei Goffin nog. Of hij eventueel zondag in actie komt? “Hopelijk staan we dan 3-0 voor en moet ik niet spelen.”

Het forfait van de Luikenaar is goed nieuws voor Joris De Loore en Kimmer Coppejans. Zij moesten aanvankelijk strijden voor de tweede plaats. Vooral voor de 30-jarige De Loore is dit de bekroning van een knap seizoen. Een dik jaar geleden bengelde hij nog op plaats 500 van de ranking.

Programma: zaterdag 14u: Coppejans (ATP 184)-Sultanov (421), gevolgd door De Loore (166)-Fomin (700). Zondag 13u: Gillé (D20)/Vliegen (D21)-Fomin (D347)/Shin (D778), gevolgd door De Loore-Sultanov en Coppejans-Fomin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer