Zoon van Mexicaanse drugsbaron El Chapo uitgeleverd aan VS

Mexico heeft Ovidio Guzman, een van de zonen van de beruchte drugsbaron Joaquin “El Chapo” Guzman, uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten bevestigd.

"Vandaag hebben de Amerikaanse en Mexicaanse wetshandhavers Ovidio Guzman Lopez, één van de zonen El Chapo, die wordt beschuldigd van drugshandel, witwassen en andere gewelddadige misdaden, met succes overgedragen aan het Amerikaanse Ministerie van Justitie," laat het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid weten in een verklaring.

"De uitlevering van Lopez toont het belang aan van samenwerking tussen de Amerikaanse en Mexicaanse regering om drugshandel te beteugelen", voegt het ministerie eraan toe. Het bedankt Mexico voor de overdracht.

Opgepakt bij vuurgevecht

Een paar dagen voor een bezoek van Joe Biden, afgelopen januari, namen de Mexicaanse autoriteiten de 32-jarige Ovidio Guzman gevangen in een operatie waarbij minstens 29 mensen omkwamen en die leidde tot een intens vuurgevecht tussen politie en gewapende mannen in Culiacan, een stad met 800.000 inwoners in het noordwesten van Mexico.

Ovidio Guzman, bekend als “El Raton”, is een van de zonen van de oprichter van het Sinaloa-kartel, die momenteel een levenslange gevangenisstraf uitzit in de Verenigde Staten. De Amerikaanse autoriteiten beschouwen hem als een belangrijk lid van het kartel, samen met zijn broer, Joaquin Guzman Lopez.

“El Chapo” Guzman werd beschouwd als 's werelds machtigste drugshandelaar tot zijn arrestatie in 2016 en uitlevering aan de Verenigde Staten in 2017. Hij werd in juli 2019 veroordeeld tot levenslang na een streng beveiligd proces in New York en zit zijn straf uit in een streng beveiligde gevangenis in Colorado.

Meest gelezen