Stad Antwerpen

Antwerpse goudraffinaderij sleept Demir opnieuw voor rechter

De vastgoedvennootschap achter de Antwerpse goudraffinaderij Value Trading is een rechtszaak gestart tegen minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Het bedrijf eist een schadevergoeding omdat het vindt dat de weigering van een nieuwe omgevingsvergunningĀ onredelijk, foutief en disproportioneel zou zijn. Demir reageert verbaasd en laat weten dat ze nog steeds volledig achter haar beslissing staat.

Even terug in de tijd: in november 2022 besliste minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om geen nieuwe omgevingsvergunning te geven aan het bedrijf Value Trading. Reden: de goudraffinaderij in de Antwerpse stationsbuurt gaf te weinig duidelijkheid over de uitstoot van de zware metalen die in het bedrijf verwerkt worden. Zo kon het bedrijf niet aantonen wat de impact van die uitstoot is op de omgevingslucht en op de gezondheid van de omwonenden.

Schadevergoeding

Value Trading ging in beroep tegen de beslissing van Demir, maar kreeg uiteindelijk ook daar ongelijk. Het bedrijf noemt die uitspraak nu "onredelijk, foutief en disproportioneel" en vraagt een schadevergoeding van de Vlaamse overheid.

Minister Demir reageert verontwaardigd: "Een rechtszaak aan ons been omdat we de gezondheid van mensen beschermen? Omdat we eerst willen weten wat de gevolgen zijn van de uitstoot van zware metalen vooraleer we een vergunning afleveren?"

"Arrogantie en minachting"

"Het is onze kerntaak omĀ zorgvuldig om te springen met de leefomgeving en de gezondheid van mensenĀ en we zullen op dat vlak geen onnodige risico's toelaten. De ingediende vordering getuigt vooral van een grote arrogantie en een minachting ten aanzien van de omwonenden. Winstbejag is een lelijk iets, is nogmaals bewezen."

Demir toont zich strijdvaardig en zegt dat "elk middel tegen de vordering ingezet zal worden."

Meest gelezen