Terlinden werd pas twee weken geleden tot aartsbisschop gewijd
Jonas Roosens

Nieuwe aartsbisschop Terlinden reageert voor het eerst op "Godvergeten": "Hebben gefaald door misdaden in de doofpot te stoppen"

Aartsbisschop Luc Terlinden heeft voor het eerst gereageerd op de VRT Canvas-reeks "Godvergeten" over seksueel misbruik in de Kerk. Tijdens een kerkdienst trok de kersverse aartsbisschop van België gisteravond het boetekleed aan. “Ja. We hebben gefaald”, zei Terlinden in zijn homilie. Hij vroeg zich ook af wat de Kerk nog meer kan doen.

De documentairereeks “Godvergeten”, waarin mannen en vrouwen getuigen hoe ze als kind werden misbruikt door een katholieke priester of pater doet in Vlaanderen veel stof opwaaien.

Eerder deze week reageerde Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, al namens de Katholieke Kerk in de media, al wilde hij net als de Belgische bisschoppenconferentie voor een reactie ten gronde wachten tot alle vier afleveringen van de reeks zijn uitgezonden.

Homilie

Nu heeft Luc Terlinden, die pas twee weken geleden tot aartsbisschop van Mechelen-Brussel werd gewijd, ook gereageerd op de getuigenissen uit de docureeks. Dat deed Terlinden vrijdagavond tijdens een kerkdienst ter ere van het afscheid van zijn voorganger, Jozef De Kesel, in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.

“Gezien de actualiteit en de tragedie die er is, wilde de aartsbisschop er niet aan voorbijgaan”, zegt zijn woordvoerder tegen VRT NWS.

“De actualiteit brengt opnieuw het misbruik in de kerk aan het licht. Het onrecht. Het schandaal”, zo stak de 54-jarige aartsbisschop van wal in zijn homilie. “En vooral het immense lijden van de vele slachtoffers, hun families en hun vrienden. Een lijden dat in ieder van hen nooit vergeten kan worden. Een lijden dat in onze geloofsgemeenschap nooit mag vergeten of verzwegen worden.” 

Gefaald

“Ja. We hebben gefaald,” gaf Terlinden ook ootmoedig toe, “door soms te relativeren en niet de omvang van de persoonlijke drama’s te zien. Door niet altijd consequent te handelen of de gepaste en doortastende maatregelen te nemen. En zelfs door misdaden in de doofpot te stoppen." 

En hoewel de Kerk naar eigen zeggen de voorbije jaren veel geleerd en gedaan heeft, “toch moeten we ons blijven afvragen: is het genoeg?”, vroeg Terlinden zich hardop af. “Wat kunnen we nog meer doen?” Die laatste is geen retorische vraag, merkt de woordvoerder van de aartsbisschop op, “maar een echte vraag, waar nog geen antwoord op bestaat”.

De volledige tekst van de homilie is in pdf-formaat te downloaden van Kerknet.

Meest gelezen