Asielcrisis

Tentenkamp Flageyplein weer afgebroken

Het tentenkamp aan het Flageyplein in Elsene wordt afgebroken. Alle asielzoekers die er verbleven, hebben onderdak gekregen. Vanmorgen was er een vechtpartij uitgebroken in het kamp.

isg, jvt, blg

Vrijdagavond werd aan het Flageyplein een tentenkamp voor asielzoekers opgezet door actievoerders van het collectief ‘Stop de opvangcrisis’ en asielzoekers. Daar is vanochtend rond 6.30 uur een gevecht uitgebroken. De Politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene liet weten dat er een tiental betrokkenen waren, van wie er zes naar het ziekenhuis werden gebracht. Eén persoon zou in levensgevaar zijn.

Volgens Michel Genet, directeur van Médecins du Monde, zouden ‘enkele mensen van buiten het kamp in de tenten ingebroken hebben en geprobeerd hebben telefoons te stelen.’ Daarbij brak er een vechtpartij uit. ‘De politie verrichtte drie arrestaties en sloot het kamp af’, zei Genet aan Bruzz.

Volgens de politiediensten is het nog niet bevestigd dat het over mensen van buiten het kamp gaat. ‘Het onderzoek is aan de gang’, klinkt het daar.

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) laat weten dat er twee asielzoekers administratief werden aangehouden en in een gesloten centrum werden geplaatst. ‘Na onderzoek is gebleken dat ze uitgeprocedeerd waren in ons land. Zij hadden een weigeringsbeslissing gekregen, en verbleven in het Dublincentrum in Zaventem om teruggestuurd te worden naar Kroatië. Aangezien zij ook tijdens de begeleiding in het centrum al weigerden mee te werken aan die terugkeer, worden zij nu in een gesloten centrum geplaatst’, aldus De Moor.

Ontruiming

De symbolische plaatsing van tentenkamp op het Flageyplein volgde op het nieuws deze week dat een pand van vastgoedontwikkelaar ­Atenor in de Wetstraat dat door asielzoekers was gekraakt, zal worden ontruimd.

Maar vanavond werd het kamp dus afgebroken. Daklozenorganisatie Bruss'help zegt dat ze tachtig asielzoekers uit het tentenkamp onderdak hebben aangeboden in twee faciliteiten die eerder werden gebruikt tijdens de Oekraïense crisis.

Bruss'help herinnert eraan dat ‘de situatie met betrekking tot de opvang van asielzoekers door Fedasil op het federaal niveau kritiek en onopgelost blijft’. 

De organisatie wijst erop dat het aantal daklozen gestaag toeneemt en de hulpsector daaronder lijdt. ‘De oproep is luid en duidelijk: federale verantwoordelijkheid en een sterkere focus op sociale gezondheid zijn cruciaal om de continuïteit van de diensten voor mensen die in extreme armoede leven te garanderen.’