© DVH

1.600 mensen nemen in stadion KAA Gent afscheid van verongelukte Leonard (17): “Je maakte van mij de vader die ik wilde zijn”

Gent/Nazareth/De Pinte -

Een ‘duvelke met een gouden hart’ heeft veel te vroeg het aardse voor het eeuwige geruild. In de KAA Gent Arena hebben familie en 1.600 vrienden en kennissen zaterdag tijdens een emotionele ceremonie afscheid genomen van de verongelukte 17-jarige Leonard Lambrecht.

Sander Luyten

Speelde er geen muziek van Tracy Chapman, Oasis en Tom Odell, kon je iets voor 11 uur een speld horen vallen in het stadion van KAA Gent. Er zaten nochtans meer dan 1.600 mensen in de tribune. Sommigen bevriend, anderen vreemden voor elkaar, maar allemaal hadden ze één ding gemeen: hun liefde voor Leonard Lambrecht, het 17-jarig duvelke met een gouden hart, zoals zijn vader hem omschreef in zijn emotionele speech.

De tranen rolden over de wangen van Gino Lambrecht toen hij vertelde hoe zijn teerbeminde zoon zelfs een harde borstel zacht kon krijgen. “Ik ben daar zelf het mooiste voorbeeld van. Je vulde mijn troebel hart en maakte van mij de vader die ik wilde zijn. Verder leven zonder jou wordt een moeilijke opdracht, maar we koesteren alle mooie herinneringen. Onze laatste momenten waren zalig. We speelden in het zwembad en ik kreeg uitgelegd waarom we een puppy moesten nemen. Dat hondje komt er en krijgt jouw naam, Leo.”

Clouseau

Even voordien had ook de mama van Leonard haar eeuwige eer betoond. Stephanie zong een tedere, eigen versie van ‘Altijd heb ik je lief’ van Clouseau: “Mijn zoon, altijd heb ik je lief. Ik kan niet zonder jou bestaan. Mocht je op een dag verdwijnen, weet dan dat ik op je wacht. Ik kan niet zonder jou bestaan”. Ook bij de aanwezige harde kern van KAA Gent werd de krop in de keel alleen maar groter toen zus Manon ‘All I want’ van Kodaline zong: “All I want is nothing more, to hear you knocking at my door”. (Lees verder onder foto)

Leonard Lambrecht© IF

Sinds afgelopen weekend staat de wereld stil voor de familie Lambrecht. Leonard kwam zondagochtend terug van een feest van voetbalclub JV De Pinte toen hij in Nazareth werd aangereden door een wagen. De eerste vaststellingen toonden aan dat de jongen onverlicht in het midden van de baan fietste. Een puberzonde die door het lot veel te zwaar bestraft werd. Maandag 11 september overleed Leonard in het ziekenhuis.

Heilige grond

Als slot van de ceremonie werd de urne met daarin de assen van Leonard aan de rand van veld geplaatst, heilige grond voor de fervente Buffalo, in zijn favoriete voetbaltempel. Alle 1.600 aanwezigen konden daar hun laatste groet betuigen. Van de vraag om rustig te blijven zitten, trokken de vrienden en kennissen in de tribune zich niets aan toen de mama en papa van Leonard hun zoon uitzwaaiden. Ze kregen een staande ovatie. Het deed hen zichtbaar deugd. (Lees verder onder foto)

© David Van Hecke

Niet alleen de familie moet nu verder zonder de blauwe ogen, mooie krullen en vrolijke lach van Leonard Lambrecht. Ook zijn vrienden zijn de jongen kwijt die hun leven tot één groot feest maakte. Huilend dachten ze terug aan die reis naar Benidorm. “We rookten sigaretten, dronken pinten en gingen goed uit. Maar we leerden er ook voor elkaar zorgen. We gaan je nooit vergeten maatje, je bent de helderste ster aan de hemel en we gaan goed zorg dragen voor je papa, mama en zus.”

Boodschap van de familie: In plaats van bloemen wens de familie graag een gift die zij zullen schenken aan een vereniging die Leo na aan het hart ligt. Storten mag op rekeningnummer BE09 3774 4997 5357

© David Van Hecke

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER