© Shutterstock

Kinderartsen zien al RSV opduiken: “Veel vroeger dan normaal”

Kinderartsen diagnosticeren in sommige regio’s al volop jonge patiënten met RSV. “Veel vroeger dan normaal.”

Tommy Huyghebaert

We zijn nog maar half september, maar kinderinfectioloog Daan Van Brusselen van GZA Ziekenhuizen in Antwerpen ziet al heel wat jonge patiëntjes met RSV. RSV staat voor respiratoir syncytieel virus en veroorzaakt infecties op de luchtwegen. Het virus veroorzaakt vooral problemen bij kinderen onder de twee jaar. Van alle kindjes die een RSV-infectie doen, zal zo’n vijf procent in het ziekenhuis belanden. Vijf procent daarvan zal intensieve zorgen nodig hebben.

Al maakt de kinderinfectioloog zich niet meteen zorgen om de atypische vroege start van het RSV-seizoen. “Klassiek loopt dat RSV-seizoen van begin oktober tot en met maart. Dan stellen we 98 procent van de gevallen vast. Maar respiratoire virussen laten zich nu eenmaal moeilijk voorspellen. Dat er nu al zo veel kinderen met RSV worden gediagnosticeerd, zie ik vooral als een afwijking in de statistieken die ik wel niet als abnormaal of zorgwekkend zie. Daar schuilt volgens mij niets meer achter.”

“Ondanks de vele diagnoses is er nog geen sprake van een epidemie”, zegt ook viroloog Steven Van Gucht van Sciensano die het aantal gevallen surveilleert. “De drempels zijn nog niet overschreden. Maar onze tellingen lopen soms achter op wat ze in de ziekenhuizen nu te zien krijgen.”

Voorlopig moeten kinderen het virus nog zelf uitzieken. Al zijn er wel twee nieuwe zaken op de markt. Ten eerste monoklonale antistoffen die nu al in Frankrijk en Luxemburg aan jonge zuigelingen worden toegediend. Daarnaast is ook een vaccin ontwikkeld dat artsen in de toekomst aan de moeder kunnen toedienen tijdens haar zwangerschap. “Beide werken even goed en reduceren het risico dat een kind met een ernstige infectie in het ziekenhuis belandt met ongeveer 80 procent. Het is aan de Hoge Gezondsheidsraad om te beslissen welk product ze adviseren. Liefst zo snel mogelijk. Voor dit jaar zal het waarschijnlijk niet meer zijn, maar we hopen wel volgend jaar een middel tegen RSV voor handen te hebben. Geen overbodige luxe: RSV-patiëntjes maken 17 procent uit van alle behandelde patiënten op de kinderafdeling van GZA Ziekenhuizen, wat duidt op de impact van het virus.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer