© Nattida-Jayne Kanyachalao

Afval ruimen langs de Schelde, samen met miljoenen vrijwilligers wereldwijd: “Een kleine bijdrage aan iets groots”

Antwerpen -

Miljoenen vrijwilligers in meer dan 190 landen ruimden zaterdag afval op tijdens de vijfde editie van World Cleanup Day. In Antwerpen werd een grote actie opgezet door non-profitorganisatie River Cleanup. Zo’n 130 enthousiaste deelnemers staken de handen uit de mouwen om de oevers van de Schelde schoner te maken.

Elien Van Wynsberghe

World Cleanup Day brengt miljoenen vrijwilligers, overheden en organisaties op de been om het wereldwijde zwerfvuilprobleem aan te pakken. Een broodnodig initiatief want elk jaar belandt er meer dan 11 miljard kilogram plastic in onze zeeën en oceanen en deze hoeveelheid afval neemt gestaag toe, met verregaande gevolgen voor mens en dier. Een groot deel van dat afval komt daar via rivieren.

Om die reden organiseert River Cleanup op geregelde tijdstippen opruimacties langs het water. Zo ook tijdens deze World Cleanup Day. Een oproep die bij zo’n 130 Antwerpenaars niet in dovemansoren viel. Uitgerust met een vuilniszak, een paar handschoenen en een grijper, verspreidden ze zich via vier verschillende routes om in drie uur tijd zo veel mogelijk zwerfvuil op te ruimen.

De triatleten van Atriac.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Aan de actie namen ook tien atleten van de Antwerpse triatlonclub Atriac deel. “Wij sporten heel vaak buiten”, vertellen voorzitter van Atriac Guy Van Pelt en sportster Hannah Lauwers. “We lopen en fietsen doorgaans in de natuur en zwemmen doen we voornamelijk in open water. Tijdens het sporten komen we ontzettend veel afval tegen. Als club hebben we daarom besloten om ons te engageren en River Cleanup te steunen. Zo koppelen we aan de evenementen die we organiseren of waaraan we deelnemen een cleanup. Dat hebben we nu al vier keer gedaan.” En ook vandaag tekenden de sportievelingen dus present.

Perfecte teambuilding

Eveneens aanwezig: collega’s Liesa en Pauline. “Wij werken allebei bij Delhaize en wonen in Antwerpen. We doen mee omdat we iets goeds willen doen voor onze planeet”, zeggen ze. Liesa is niet aan haar proefstuk toe. “Ik vind dit een hele toffe activiteit. Je voelt je er goed bij en ondertussen kan je wat bijbabbelen. Een perfecte teambuilding eigenlijk”, lacht ze. “Ik was er vorige keer van geschrokken hoeveel afval je in zo’n paar uurtjes tijd verzamelt. Vuilzakken vol waren dat. Door deel te nemen lever je een kleine bijdrage aan iets groots.”

Liesa en Pauline.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Die mening delen ook Bjorn en Danielle. “We willen ons steentje bijdragen”, zeggen ze. “En dit is ook een verjaardagscadeau. Telkens wanneer een van ons beide jarig is, helpen we een goed doel. Dat is iets dat ik van thuis met de paplepel heb meegekregen van mijn moeder”, zegt Danielle. “Ze meende dat de natuur, de dieren, iedereen eigenlijk, ’t goed moet hebben. Dat vond ze heel belangrijk en ze was daar erg verbeten in. Enkele jaren geleden is ze overleden. En dus zetten wij die traditie nu verder.”

Danielle en Bjorn.© Nattida-Jayne Kanyachalao

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners