Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Britse media beschuldigen acteur Russell Brand van verkrachting, aanranding en emotioneel misbruik

Russell BrandBeeld EPA

Volgens Britse media wordt komiek en acteur Russell Brand door verschillende vrouwen beschuldigd van verkrachting, aanranding en emotioneel misbruik. Dat zou hebben plaatsgevonden in een periode van zeven jaar. Russell Brand verdedigde zich in een video op Youtube: ‘Dit zijn agressieve aanvallen die niet waar zijn’.

De Britse zender Channel 4 toont zaterdagavond een documentaire waarin details openbaar worden gemaakt die “het einde van een carrière van een beroemdheid” zouden betekenen. Het programma zou “ernstige criminele beschuldigingen” over een bekend figuur onthullen. Uit gelekte informatie blijkt dat het om de Britse komiek en acteur Russell Brand (48) gaat.

Brand - bekend als acteur in ‘Get Him to the Greek’ en ‘Forgetting Sarah Marshall’, en als ex van Katy Perry - nam de vlucht vooruit en publiceerde een video op zijn Youtube-kanaal waarin hij oproept om er niks van te geloven. Waarom hij toen al doorhad dat hij het mikpunt van de documentaire was? Hij ontving twee “extreem verontrustende brieven” van een krant en mediabedrijf waarin de beschuldigingen stonden.

Brand noemde het “een litanie van extreem flagrante en agressieve aanvallen die niet waar zijn”. Hij vervolgde: “Deze beschuldigingen hebben betrekking op de tijd dat ik in de mainstream werkte, toen ik voortdurend in de kranten stond, toen ik in de films speelde. En zoals ik uitgebreid in mijn boeken heb beschreven, was ik toen heel erg promiscue. Maar alle relaties die ik had waren absoluut wederzijds.” Dat deed uitschijnen dat het over beschuldigingen van seksuele aard ging, en dat blijkt nu ook te kloppen.

Russell Brand verdedigt zich in een video op zijn YouTube-kanaal

Video wordt geladen...

Verkrachting

De beschuldigingen aan zijn adres zijn uitgelekt, en het blijkt om verkrachting, seksueel misbruik en emotioneel misbruik te gaan. Vier vrouwen zouden tussen 2006 en 2013 het slachtoffer zijn geworden van zijn “criminele gedrag”.

Eén van hen beweert dat hij haar verkrachtte tegen de muur van zijn woning in Los Angeles. Een andere vrouw meent dat hij seks met haar had toen ze nog maar 16 jaar oud was. Brand was op dat moment 31. Hij noemde haar zelfs ‘the child’. De twee zouden drie maanden lang een relatie hebben gehad die was doorspekt van seksueel en emotioneel misbruik.

Een derde vrouw beweert dat Brand haar aanrandde toen ze met hem samenwerkte in Los Angeles, en dat hij dreigde om gerechtelijke stappen te ondernemen als ze er iets over zei. De vierde vrouw zegt ook dat Russell haar heeft aangerand, en heeft het over “fysiek en emotioneel misbruik”.

Aanval

Brand beweert dat de zender hem bewust wil aanvallen. “Ik ben altijd transparant geweest. Maar om die transparantie nu te zien uitgroeien tot iets crimineels dat ik absoluut ontken, doet me afvragen of er een andere agenda in het spel is”, zegt hij nog in de video.

Ondertussen werd de komiek ook verwijderd van de websites van zijn PR-firma en agentschap. Vanavond staat er ook een comedyshow van Brand gepland in het Troubadour Wembley Park, voor een publiek van 2.000 toeschouwers. Er werd wel bevestigd dat het optreden gewoon zal doorgaan - slechts enkele uren voordat de documentaire op tv komt. Of dat nu, na het lekken van alle info, nog steeds het geval is, moet nog blijken.