© AP

Twee dammen in zwaar getroffen Libische stad Derna vertoonden in 1998 al barsten

De twee dammen in de oost-Libische stad Derna die het begaven onder druk van zware stortregens, vertoonden al in 1998 barsten die nooit gedicht werden. Dat blijkt uit verscheidene rapporten en studies. De dammen werden door de opeenvolgende regeringen verwaarloosd.

jvh
Bron: BELGA

De twee dammen werden in de jaren 1970 door een Joegoslavisch bedrijf gebouwd “om Derna tegen overstromingen te beschermen”, zei de Libische procureur-generaal al-Seddik al-Sour. Hij maakte in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend dat hij een onderzoek naar de omstandigheden van het drama had geopend.

Volgens de procureur had de directie van de dammen in Libië al in 1998 gesignaleerd dat er barsten in de twee dammen waren ontstaan. Twee jaar later gaven de autoriteiten een Italiaans studiebureau de opdracht de schade te evalueren.

In 2007 vroeg de Libische leider Moammar Kadhafi aan een Turks bedrijf de schade te herstellen. Bij gebrek aan betalingen begon het bedrijf er pas in oktober 2010 aan. Het schortte de werkzaamheden vijf maanden later op in de nasleep van de revolutie van 2011 die de dictator omverwierp.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer