Oplichtster verknalt droomreis van tientallen gedupeerden

© tlg

Een 51-jarige Brugse riskeert een celstraf van twee jaar voor oplichting via het internet. Ze verhuurde en verkocht zogezegd mobilhomes en tickets voor Tomorrowland. “Gepakt en gezakt stond ik klaar om op reis te vertrekken”, zegt een gedupeerde.

Tim Lescrauwaet en Arne Franck

Met liefst 34 burgerlijke partijen zat de zittingszaal in de correctionele rechtbank van Brugge gistermorgen aardig vol. Zij kwamen allemaal hun geld terugeisen nadat ze opgelicht werden door Florence D. (51), een hardleerse Brugse. De vrouw verkocht hen allemaal lucht via tweedehandssites. Ze liet de gedupeerden voorschotten betalen voor de huur van een mobilhome of voor tickets voor het festival Tomorrowland.

Ook Marcel Hubrecht (51) uit Maldegem behoort tot de slachtoffers. Hij zou samen met zijn kinderen van 10, 9 en 2,5 jaar begin juli vorig jaar op reis vertrekken naar Duitsland. “Ik had die bewuste mobilhome op het internet gevonden en maakte al heel wat plannen”, zegt hij. “Ik betaalde een voorschot van 200 euro en rook maar weinig onraad.” Marcel en zijn kinderen maakten alles klaar om die bewuste dag op reis te vertrekken. Gepakt en gezakt kwamen ze naar de afgesproken plek.

Maar van een mobilhome was daar überhaupt geen sprake. En de vrouw die alles geregeld had, nam haar telefoon ook niet meer op. “Na een half uur voelde ik uiteraard nattigheid”, zegt hij. “En dus ben ik in plaats van naar Duitsland naar de politie gereden.”

Marcel was geen uitzondering, want Florence D. maakte er een sport van om mensen een voorschot te laten betalen voor zaken die ze nadien nooit kregen. Het geld liet ze op de rekeningen van haar zoon en vriendin storten. En zo bood ze niet enkel denkbeeldige mobilhomes te huur aan. Ze verkocht ook tickets voor Tomorrowland. Eén gedupeerde telde daar zelfs meer dan 1.000 euro voor neer. Maar het festival zelf heeft hij nooit gezien. In totaal lichtte ze deze keer voor duizenden euro's op.

Al eerder veroordeeld

De vrouw werd in 2010 nochtans al veroordeeld voor grootschalige oplichting tot een gevangenisstraf van vier jaar. “Maar ze heeft duidelijk haar les niet geleerd”, zegt de procureur. “Toen ze van de gevangenis een dag uitgangspermissie kreeg, bleef ze weg. Drie jaar lang bleef ze onder de radar. Maar ze had geld nodig en begon daardoor weer mensen op te lichten. Ik vraag dan ook een effectieve gevangenisstraf van twee jaar.”

De oplichtster hield lang haar onschuld vol, maar bekende de feiten gisteren in de rechtbank toch. Al ziet ze zichzelf eerder als medeplichtig en volgens haar zou haar ex-vriendin de spilfiguur geweest zijn. “Nu besef ik dat ik fout was”, zei ze tegen de rechter. “Ik trok met de verkeerde mensen op. Ik hoop dat u mij nog een kans geeft.”

Marcel kwam gisteren persoonlijk naar de rechtbank en had maar weinig medelijden met Florence D. “Wat mij betreft mag ze nog een tijdje in de gevangenis zitten”, zegt hij. “Ik weet niet of ik mijn geld nog terug zal krijgen, maar ik hoop gewoon dat ze haar straf niet kan ontlopen.” Vonnis op 24 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen