Esthetisch aangezichtschirurg Maarten Van Genechten van AZ Monica en AZ Klina: “De ontdekking van het ligament heeft ook effect op verder onderzoek in de neurowetenschappen.”© Joris Herregods

Antwerpse aangezichtschirurg ontdekt nieuw stukje mens: “Mogelijk belangrijke impact op kwaliteit van esthetische ingrepen”

Het wetenschappelijk tijdschrift Aesthetics Surgery Journal van de Oxford University Press publiceerde twee weken geleden een artikel over een nieuw ontdekt en nooit eerder beschreven stukje menselijke anatomie. De ontdekking van het craniaal fixerende ligament, een ligament op het hoogste puntje van de schedel, is een wereldprimeur die de Antwerpse esthetische aangezichtschirurg Maarten Van Genechten op zijn conto mag schrijven.

Karin Vanheusden

Maarten Van Genechten werkt sinds 2017 als esthetisch en functioneel aangezichtschirurg bij het netwerk voor mond-, kaak- en aangezichtschirurgen ZMACK aan het AZ Monica in Antwerpen en AZ Klina in Brasschaat. Na zeventien jaar studie, in binnen- en buitenland: algemene geneeskunde, tandheelkunde, mond-kaak-aangezichtschirurgie en esthetische aangezichtschirurgie. Binnenkort wil hij in ’s Gravenwezel (Schilde) zijn eigen Facial Center openen. Onder meer omdat de vraag naar ingrepen die het gezicht verjongen of veranderen steeds groter wordt.

Een esthetisch aangezichtschirurg is niet hetzelfde als een plastisch chirurg. Een plastisch chirurg is opgeleid om esthetische chirurgie uit te voeren op het hele lichaam, terwijl een esthetisch aangezichtschirurg zich focust op het gezicht en ingrepen uitvoert in het gelaat, de hoofd- en halsregio, zowel op de weke delen als op het bot.

Dokter Van Genechten past de nieuwste techniek binnen de esthetische aangezichtschirurgie toe.© Joris Herregods

“Ik houd me bezig met elke mogelijke chirurgie in het aangezicht”, legt Van Genechten uit. “Functionele ingrepen zoals kaakoperaties en faciale feminisatie-chirurgie voor transgenderpatiënten, maar hoofdzakelijk doe ik esthetische aangezichtschirurgie op mannen en vrouwen. Concreet: faciale verjongingschirurgie zoals facelifts, lip-, wenkbrauw- en neklifts, oor-, kin-, neus- en ooglidcorrecties.”

‘Deep plane facelift’

Dokter Van Genechten past de nieuwste techniek binnen de esthetische aangezichtschirurgie toe, als een van de weinigen in België. Het is door deze techniek dat hij een nog niet eerder beschreven ligament heeft ontdekt. Een ligament is een band die het bot en de huid met elkaar verbindt en de weke delen van bijvoorbeeld het gelaat of de hoofdhuid fixeert.

“De techniek die ik toepas, heet de deep plane facelift”, zegt Van Genechten. “In de VS en Australië is dat de gouden standaard, België loopt daarin achterop. Het verschil met een klassieke facelift is dat de volumes in het gelaat worden gelift door de ligamenten in het aangezicht los te maken. De huid wordt niet zozeer strak getrokken, zoals bij een standaard facelift waarbij die ligamenten niet worden losgemaakt.”

“Tijdens ingrepen om de haarlijn te verlagen, voor mensen die hun voorhoofd willen verkleinen, stootte ik telkens op een ligament op het hoogste puntje van de schedel. In de anatomische vakliteratuur vond ik hierover niets terug. Ook in de verschillende anatomielaboratoria kon men mij niet verder helpen. Buitenlandse collega’s met wie ik geregeld samenwerk bevestigden dat ze het ligament ook tijdens ingrepen tegenkwamen, maar er verder niets meer over wisten.”

Het cranial retaining ligament, of het craniaal fixerende ligament, ligt op het hoogste puntje van de schedel. Aesthetics Surgery Journal

Samen met de vermaarde Duitse aangezichtschirurg Greg Bran en in samenwerking met UHasselt heeft Maarten Van Genechten verder onderzoek gedaan.

“Door dissecties uit te voeren op menselijke kadavers hebben we kunnen vaststellen dat het om een echt ligament gaat dat de huid aan het bot fixeert. We willen nu verder onderzoek doen omdat we vermoeden dat dit nieuwe, tot nog toe onbeschreven stukje menselijke anatomie een belangrijke impact kan hebben op de kwaliteit van esthetische ingrepen aan het aangezicht.”

Belangrijke impact

Twee weken geleden verscheen in de Aesthetics Surgery Journal van de Oxford University Press een artikel waarin Maarten Van Genechten en Greg Bran hun onderzoek naar het cranial retaining ligament of het craniaal fixerende ligament uitvoerig beschrijven.

“Enkele andere ligamenten in het aangezicht waren eerder al beschreven, dit is dus nieuw. Op de publicatie volgde als snel de lovende, wetenschappelijke commentaar van de Amerikaan Joel Pessa, plastisch chirurg en een wereldautoriteit in de anatomie. Volgens hem kan onze ontdekking grote invloed hebben op de neurowetenschappen, onder meer op de anatomische studie van de drainage van hersenvocht in het menselijk brein. Uiteraard is het als wetenschapper bijzonder om een nieuw stukje mens te ontdekken. Maar dat dit meteen wordt opgepikt en effect heeft op verder wetenschappelijk onderzoek, maakt het nog veel interessanter.”

Van Genechten: “Uiteraard is het als wetenschapper bijzonder om een nieuw stukje mens te ontdekken.”© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER