Bewoners hangen posters op tegen wegpiraten: “Onze straat wordt blijkbaar vergeten”

© LVI

‘Rij alsof je eigen kinderen hier wonen’. Dat is de niet mis te verstane boodschap die de bewoners van de Vossenstraat via posters meegeven aan weggebruikers. “Onze straat wordt blijkbaar vergeten in de nieuwe verkeerscirculatie”, zegt Lies Clauws.

Lieven Van Imschoot

Sinds 18 april loopt er in de Elsdrieswijk een proefopstelling, met onder meer eenrichtingsverkeer in de Schauwegemstraat, Beekstraat en Berkenlaan. Het gemeentebestuur wil op die manier, na eerdere pogingen, het sluipverkeer en de snelheidsduivels uit de wijk weren. De bewoners van de Schauwegemstraat brachten de kwestie zelfs op de agenda van de gemeenteraad, en vorig jaar besloot de gemeente om de hele straat opnieuw aan te leggen.

De bewoners van de aangrenzende Vossenstraat voelen zich nu in de kou gezet. “Tijdens een infovergadering werden de plannen voor de wijk voorgesteld, maar alles lag al vast”, zegt Lies Clauws. “Onze straat wordt blijkbaar vergeten, want al het verkeer komt door de nieuwe circulatie in onze straat terecht. De Schauwegemstraat wordt heraangelegd door trillende betonplaten, maar onze straat kampt met net hetzelfde probleem. Tijdens de vergadering werd gesproken over de heraanleg van de Schauwegemstraat en de Beekstraat, maar de Vossenstraat kwam niet aan bod.”

Posters

De bewoners startten met een posteractie en wie door de Vossenstraat rijdt, kan niet om de massaal opgehangen posters heen. ‘Rij alsof je eigen kinderen hier wonen’, is de duidelijke boodschap van de buurt aan weggebruikers. “Het is een signaal aan automobilisten, want hoewel het een zone 30 is, wordt hier vlot 70 kilometer per uur gereden. Maar het is ook een signaal aan de gemeente. We zijn echt bezorgd. Als het nodig is, starten we met een petitie. Dan is de gemeente wel verplicht om naar ons te luisteren.”

“Foute beslissing vermijden”

“Die proefopstelling is bedoeld om geen foute beslissing te nemen voor de wijk”, reageert schepen van Mobiliteit Dirk Gistelinck (CD&V). “In eerste instantie zijn er enkel plannen voor de Schauwegemstraat, en later voor de Beekstraat als de gemeenteschool er komt. De Vossenstraat zit daar voorlopig niet bij. We bekijken alles in functie van het budget en de noodwendigheid.”

“We hebben de opmerkingen vanuit de Vossenstraat genoteerd en de politie is er geregeld aanwezig om alles in goede banen te leiden”, besluit schepen Gistelinck. “Maar we kunnen niet de hele gemeente in één keer heraanleggen. We hebben al de Gontrode Heirweg gedaan, en de Kloosterstraat en Wezenstraat, dossiers die twaalf jaar in de schuif hebben gelegen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen