Copyright 2023The Associated Press. All rights reserved

VN: dodental in Libië na zware overstromingen loopt verder op tot bijna 11.500

Volgens een rapport van de Verenigde Naties is het dodental na de overstromingen in Libië opgelopen tot bijna 11.500. Het merendeel van de slachtoffers viel in de stad Derna. Nog zeker 10.000 mensen zijn vermist, meldt de VN.

In de afgelopen week liepen de schattingen over de dodentol na het hevige noodweer en de zware overstromingen een week geleden erg uiteen. Sommige instellingen spreken van 5.000 doden, de burgemeester van de Libische kuststad Derna vreest voor 20.000 doden. De VN meldt nu dat zeker 11.500 mensen om het leven kwamen, maar mogelijk kan dat cijfer nog oplopen.

"De cijfers zullen naar alle verwachting stijgen, omdat zoek- en reddingsteams de klok rond werken", waarschuwde OCHA, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties. Duizenden mensen zijn nog vermist.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt ondertussen ook voor mogelijke gezondheidsrisico's in Derna. In de stad zouden al tientallen overlevenden ziek zijn geworden door het drinken van verontreinigd water.

Het stilstaande water is een broedplaats voor ziektes en bacteriën. De lokale overheid heeft intussen aangekondigd dat ze ook zal beginnen met een vaccinatiecampagne, vooral bij reddingswerkers en kinderen.

Chaos

Elke dag vinden reddingswerkers nog lichamen terug onder de modder, maar ook voor de kust van Derna. Veel slachtoffers werden door de kracht en snelheid van het water de zee ingesleurd. Op sociale media circuleert ook een video van Libische reddingswerkers die beweren "misschien wel 600 lichamen" op zee te hebben gezien. 

Het werk van de reddingswerkers wordt bemoeilijkt door de politieke chaos in het land. Sinds de dood van dictator Moe'ammar al-Khaddafi in 2011 maken twee rivaliserende overheden aanspraak op de macht. De regering in Tripoli, in het westen van het land, wordt erkend door de Verenigde Naties. De andere regering in het oosten is dat niet. 

BEKIJK - Buitenlandjournalist Jens Franssen volgt reddingswerkers in Libië:

Videospeler inladen...

Meest gelezen