Meeren beschikt over een natuurlijke zwemvijver.© Marc Peeters

Meeren is nieuw collectief woonproject in gehucht Meren: “Wonen in een kleine hechte buurt”

Olen -

Na vijf jaar van voorbereiding, bouwen en renoveren heeft het bedrijf HEEM met trots het collectieve woonproject Meeren in het gehucht Meren in Onze-Lieve-Vrouw Olen opgeleverd. HEEM is pionier in de ontwikkeling van collectieve woonprojecten in Vlaanderen volgens het sleutel-op-de-deurprincipe. In Olen is een uniek woonplek voor acht gezinnen gecreëerd.

De bewoners van het project kunnen naast hun eigen woning en privétuin samen genieten van een zwemvijver en grote groene buitenruimte. De bestaande schuur, die vermeld wordt op de inventaris van onroerend erfgoed, werd omgetoverd tot een gemeenschappelijke binnenruimte die gebruikt kan worden als thuiswerkplek, voor een burenetentje of een gemeenschappelijke bibliotheek. Hierin is ook een sauna met sanitair ondergebracht.

“Om alles vlot te laten verlopen en optimaal te kunnen genieten van deze extra faciliteiten en de gezelligheid met de buren, werd de bewonersgroep bovendien gedurende het hele traject begeleid door HEEM”, weet bestuurder Joeri Bal. “Niet alleen het idee achter het collectieve wonen, maar ook de duurzaamheid van het project trok de nieuwe bewoners aan. Er werd gekozen voor bijna-energieneutrale woningen opgetrokken uit hout en met duurzame energievoorzieningen. De bewoners delen samen een elektrische auto, die ter beschikking wordt gesteld door HEEM.”

Ook de ruime tuin is gemeenschappelijk.© Marc Peeters

Collectief wonen zit al langer in de lift en trekt jong en oud aan. Het is een woonvorm waarbij je over je eigen huis en tuin beschikt en daarnaast een aantal extra’s met de buren deelt. Sommige mensen hebben het idee dat je in een collectief woonproject alles met elkaar deelt en dus geen privacy hebt.

“Maar niets is minder waar”, zegt Joeri Bal. “Je kan het vergelijken met het wonen in een kleine hechte buurt waar mensen spontaan een praatje maken of een oogje in het zeil houden als iemand op reis is. Voor de kinderen zijn er altijd wel speelkameraadjes en de ouders kunnen een beroep doen op elkaar, wanneer ze het zelf even niet meer geregeld krijgen.” (mph)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners