© ATV

Zinderende zinnen op het Zuid: meer dan 100 auteurs kleuren zondag de podia van literair festival rond KMSKA in

Jarenlang leek het Antwerpse Zuid een literaire woestenij, maar kijk, na elf jaar ontwaakt ZuiderZinnen uit zijn winterslaap. Geborduurd rond het thema ‘zorg’ treden zondag in musea, cafés en zalen rond het KMSKA auteurs en artiesten aan. Met verhalen die al even divers zijn als de vertellers zelf. Wij stelden twee cruciale vragen aan acht auteurs.

Ilse Dewever

1. Waarom neem je deel aan ZuiderZinnen?

2. Waar zal je het publiek zondag op vergasten?

Dirk Draulans: “Korte schets van vlinders op vlinderstruiken”

© Kris Van Exel

1. “Ik ben goed bevriend met Luk Huybrechts, de stichter van ZuiderZinnen, en zijn vrouw Ann. Dus durfde ik ook dit keer niet anders dan toe te happen (lacht). In het verleden was ik al vaker te gast op ZuiderZinnen. Er alleen wat rondhangen, zonder vooraf het programma te raadplegen, vind ik al fijn.”

2. “Ik houd een praatje over zorg voor de natuur. Teksten voordragen doe ik nooit. Ik heb alleen een papiertje bij met een paar steekwoorden op. Ditmaal wil ik een korte schets geven van de stand van vlinders op vlinderstruiken. Toen die struiken in mijn jeugd vol zaten, telde ik wel tien verschillende soorten vlinders. Vandaag zitten die struiken weer vol, zij het met slechts één soort vlinder. Dat geeft een vertekend beeld, want de biodiversiteit neemt af. En laat dat nu net een buffer zijn tegen de klimaatopwarming.”

Leen Dendievel: “Vereerd dat ik zelf mag deelnemen”

© Eva Donckers

1. “Toen ik destijds op ZuiderZinnen belandde, was dat altijd eerder toevallig. Ik woonde op het Zuid en tijdens ZuiderZinnen bruiste het museumplein steevast van leven. Net een familiefeest. Ik voel mij zeer vereerd dat ik na al die jaren zelf ook eens kan deelnemen.”

2. “Het thema zorg ligt me na aan het hart. Zeker omdat ik zelf boeken schrijf rond mentaal welzijn. Om mijn boeken Hard en Asem te stofferen duik ik zelf ook graag onder in al dat fraais van literatoren. Zo begint Asem met een gedicht van Joost Swaegerman, Bang Zijn Voor Alles, dat ik op ZuiderZinnen zal brengen.”

Matthijs de Ridder: “Telkens andere passage gelinkt aan locatie”

1. “Sinds ik in 2003 in Antwerpen woon, heb ik verscheidene edities van ZuiderZinnen bijgewoond. Het is een dag om over het Zuid te struinen en op een leuke plek zomaar iets mee te pikken. Zo herinner ik me een fijne happening met Tom Lanoye en de Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog in het Zuiderpershuis. En ook heb ik genoten van een voordracht van Paul Mennes, een goede schrijver waar we al een tijd niets meer van hebben gehoord.”

2. “In de lente heb ik de biografie geschreven van één van mijn idolen, Paul van Ostaijen. Zijn leven speelt zich voor een groot deel op het Zuid af. Daarom zal ik bij mijn drie optredens telkens een andere passage kiezen, gelinkt aan de locatie. Tijdens mijn presentatie in de Buchbar in de Scheldestraat zal ik het hebben over van Ostaijens Bezette Stad. Dat boek is weliswaar geschreven in Berlijn, maar werd gedrukt in de Antwerpse Scheldestraat.”

Guillaume Van der Stighelen: “Literatuur kan niet genoeg gepromoot worden”

© Jan Van der Perre

1. “Aangezien Rozeke pas mijn eerste roman is, nam ik nooit eerder deel aan ZuiderZinnen, maar ik vind het een fantastisch initiatief. Literatuur kan niet genoeg gepromoot worden. Zeker nu de Boekenbeurs is weggevallen, zo’n Antwerps instituut. Ik herinner mij hoe ik er als kind elk jaar heenging. Zo’n literair evenement is een prima gelegenheid om kinderen met boeken in contact te brengen, want ook aan hen heeft ZuiderZinnen gedacht.”

2. “Omdat deze editie van ZuiderZinnen opgebouwd is rond zorg, breng ik een stuk uit Rozeke dat daarnaar verwijst. Hoe hardvochtig en streng mijn hoofdpersonage ook is, wanneer hij voor zijn demente moeder zorgt, komt er een heel andere persoon in de zakenman naar boven. Zorg ligt me als thema na aan het hart. Van de onderwijzer die in een geel hesje kinderen de straat overhelpt tot begeleiders van mensen met een beperking. De medelijdende toon die vaak om de hoek loert als we het over zorg hebben, is nergens voor nodig. Zorg dragen voor een ander is een van de krachtigste signalen die je kan uitzenden.”

Herman Brusselmans: “Thema’s op festivals lap ik aan mijn laars

© Eva Plevier

1. “ZuiderZinnen is niet nieuw voor mij. Ik stond er al een keer of drie, hoewel ik mij daar weinig van herinner. Er was altijd veel volk, dat weet ik nog.”

2. “Ik zal zeker niks voorlezen uit mijn jongste roman, dat doe ik nooit. Ik heb teksten die ik speciaal geschreven heb om mee op te treden, en daar snuister ik dan tussen, afhankelijk van de sfeer en het publiek. Of ik geen tekst heb rond het thema zorg? Goh, thema’s op festivals lap ik aan mijn laars. Dan kom je ergens, en dan vragen ze je iets te brengen rond pakweg verlangen. Da’s toch bullshit! Maar veel tijd om voor te dragen op ZuiderZinnen zal ik niet hebben, want ik word er ook geïnterviewd. Over veertig jaar schrijverschap.”

Saskia De Coster: “Ik breng een fragment uit ‘Net Echt’”

© Martijn Gijsbertsen

1. “Als beginnend schrijver was ik zo’n twintig jaar geleden ook al van de partij op ZuiderZinnen. Voor debutanten was er toen een modeshow georganiseerd met kleren van Walter Van Beirendonck. Ik herinner me hoe ik hand in hand met Tom Lanoye de trappen van het KMSKA af liep.”

2. “Ik ben blij dat ik aan het KMSKA sta geprogrammeerd. Daar heb ik in februari een maand verbleven om er mijn jongste roman af te werken. In lijn met het thema zorg breng ik een fragment uit Net Echt, mijn roman die recent aan de Longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2023 werd toegevoegd. Daarin gaat het over een thuis die verbrokkelt, en tegelijk stel ik de vraag waar relaties spaak lopen. Tijdens mijn tweede optreden in het Zuiderpershuis houd ik het luchtiger. Ik lees er voor uit Maart, een handleiding om niet meer verliefd te worden.”

Gina Peeters: “Elk gelezen boek doet je als mens meer groeien”

© Kris Van Exel

1. “Als auteur en liefhebber van lezen vind ik het belangrijk om het woord op een laagdrempelige manier naar mensen te brengen. Literatuur kan handvatten aanreiken en elk gelezen boek doet je als mens meer groeien.”

2. “Als auteur van het boek Positieve Intelligentie ben ik helemaal te vinden voor het thema. Zorg betekent voor mij ook zorgen voor jezelf. We zorgen graag voor anderen, maar zorgen voor jezelf is minstens even belangrijk. Dat vergroot je mentale veerkracht. Van nature neigen wij naar wat ons onzeker maakt en daarom is het belangrijk om bewust positief in het leven te staan.”

Marcel Vanthilt: “Het hoef niet altijd zuipen en vreten te zijn”

1. “Ik tekende al op zowat elke editie van ZuiderZinnen present. Het woord, de poëzie of goeie verhalen hebben in de openbare ruimte ook hun recht van bestaan. Het hoeven niet altijd feesten van zuipen en vreten te zijn. Want Antwerpen is ook een grote literaire stad, altijd geweest.”

2. “Ik doe een muzikale act met Parkaparaplu, een duo dat Nederlandstalige elektronische muziek maakt. Ze brengen eigen nummers, gemixt met die van Arbeid Adelt!, mijn eigen band. Speciaal voor de gelegenheid heb ik teksten geschreven over het nieuw aangelegde Zuid. Als je alleen nog maar kijkt naar het heropende museum of het nieuwe park, dan is dit decor van ZuiderZinnen toch heel anders dan dat van de laatste editie in 2012.”

ZuiderZinnen, 17/9 van 12 tot 18u, diverse locaties op het Zuid in Antwerpen. www.zuiderzinnen.eu
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER