Politicologe Elly Mansoury bij Vranckx & Byloo: "Het Iraanse regime vertoont barstjes” 

Hoe zou het nog zijn met de revolutie van de Iraanse vrouwen een jaar nadat meisjes en vrouwen spontaan en massaal zonder hoofddoek op straat kwamen om hun vrijheid op te eisen in Iran? Hoe zit het nu met die hoofddoekplicht en met de macht van het streng religieuze regime? De Iraans-Belgische politicologe Elly Mansoury was te gast bij Vranckx & Byloo. Beluister de podcast hier of op VRT MAX.

Een jaar geleden stierf de 22-jarige Mahsa Amini nadat ze door de Iraanse zedenpolitie was opgepakt omdat ze volgens de agenten haar hoofddoek niet correct droeg. Maandenlang kwamen vooral jonge meisjes op straat, maar het Iraanse regime reageerde met harde hand: vijfhonderd mensen werden gedood, tienduizenden werden opgepakt.

BELUISTER - De nieuwe aflevering van "Vranckx & Byloo":

De revolutionaire beweging is nog steeds in leven

De protesten werden neergeslagen en de ayatollahs zijn nog steeds aan de macht, revolutie mislukt dus?

De Iraans-Belgische politicologe Elly Mansoury ziet het anders: “Vrouwen eisen sinds de protesten vorig jaar hun plek op in het openbare leven. Ze komen ostentatief zonder hoofddoek op straat en durven zich te verdedigen tegen mensen die het daar niet mee eens zijn.” 

“Dat toont duidelijk dat de legitimiteit van het Iraanse regime is verzwakt en dat de revolutionaire beweging nog steeds in leven is, ook al vond er nog geen echte revolutie plaats.” 

De zedenpolitie keerde terug in een nieuw jasje

Hoewel de gevreesde zedenpolitie even op de achtergrond verdween na de protesten, is er de laatste weken toch meer controle op straat. “In de internationale media werd vorig jaar vaak foutief beweerd dat de moraalpolitie was afgeschaft, maar we zien hen nu gewoon terugkeren in een ander jasje,” aldus Mansoury. 

“Vandaag zijn het vooral in het zwart gesluierde vrouwen die meisjes op straat aanspreken om hen te sensibiliseren over een zedige klederdracht. Als het uit de hand loopt dan halen ze er mannelijke agenten bij.”

Het blijft dus een gokspel voor de meisjes die riskeren hun hoofddoek niet te dragen. “Het is vaak niet duidelijk hoe men op straat de strikte regels rond de hoofddoek zal interpreteren. Als je geluk hebt, dan gebeurt er niets. Heb je pech, dan wil de zedenpolitie haar macht tonen en kan het fataal aflopen.”

Meest gelezen