Videospeler inladen...

CD&V-voorzitter Mahdi zet druk op Vlaamse coalitiepartners: geen Septemberverklaring zonder extra investering in kinderopvang

Als er geen extra geld wordt vrijgemaakt voor de kinderopvang, komt er geen Septemberverklaring. Dat zegt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in "De zevende dag". "Niemand heeft de ambitie om de Septemberverklaring een paar dagen uit te stellen, maar als er niet geïnvesteerd wordt in de kinderopvang, kan je ook niet verder", stelt Mahdi.

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) pakte dit weekend uit met een plan om fors te investeren in de kinderopvang: Crevits wil per jaar 330 miljoen euro geven aan de kinderopvang. Die extra investering moet ertoe leiden dat er minder kinderen per begeleider komen.

“Er zijn voor mij geen veto's of rode lijnen, maar het is voor mij echt belangrijk dat we naar een Septemberverklaring kunnen gaan waarin we zien dat onze kinderopvang in Vlaanderen ook substantieel versterkt wordt”, zei ze tegen VRT NWS.

Maar in Het Laatste Nieuws klonk het ferm dat er geen Septemberklaring zou komen als coalitiepartner N-VA - die weinig ruimte ziet voor extra investeringen in de sector - alleen extra geld wil geven aan de onthaalouders en niet aan de crèches.

Uitstel Septemberverklaring?

In “De zevende dag” zette CD&V-voorzitter Sammy Mahdi vanochtend de eis van Crevits extra kracht bij. Gevraagd hoe hard zijn partij wil vechten voor dit plan en of de partij tijdens de begrotingsbesprekingen ook genoegen zal nemen met minder dan 330 miljoen euro, antwoordde Mahdi dat het belangrijk is “dat men in de regering tot een compromis komt”: “We moeten tot een akkoord komen dat ambitieus genoeg is.” 

Tijdens de begrotingsonderhandelingen in de aanloop naar de Septemberverklaring zette Mahdi vorig jaar nog zijn hakken in het zand. Toen hij vasthield aan een indexering van de kinderbijslag, leidde dat toen tot een diepe crisis in de Vlaamse regering waardoor de Septemberverklaring van minister-president Jan Jambon (N-VA) in het Vlaams Parlement moest worden uitgesteld.

Wat is de Septemberverklaring?

De Septemberverklaring geldt als de beleidsverklaring van de Vlaamse regering voor het komende politieke jaar. Het is de Vlaamse minister-president die op de vierde maandag van september deze plannen uit de doeken doet in het Vlaams Parlement. 

BEKIJK - "Niemand heeft de ambitie om de Septemberverklaring een paar dagen uit te stellen, maar als er niet geïnvesteerd wordt in de kinderopvang, kan je ook niet verder", zei Sammy Mahdi in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Uiteindelijk moest Mahdi inbinden en ging minister Crevits akkoord met een beperkte indexering. Vindt hij de investering in de kinderopvang zo belangrijk om de Septemberverklaring weer drie à vier dagen uit te stellen? 

“Niemand heeft de ambitie om de Septemberverklaring een paar dagen uit te stellen. Maar Hilde (Crevits, red.) is daar dit weekend heel duidelijk in geweest: als er niet geïnvesteerd wordt in de kinderopvang, kan je ook niet verder”, aldus Mahdi. 

“Je moet ziende blind zijn als je denkt dat er niet geïnvesteerd moet worden in de kinderopvang. Er zijn vandaag heel veel ouders die moeite hebben om een plek te vinden in de kinderopvang”, besluit hij zijn pleidooi.

Substantiële inspanning

"Kinderopvang is een prioriteit", reageert Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD), ook in "De zevende dag". "Wij willen meer mensen aan de slag en dan heb je kinderopvang nodig. En die is vandaag in crisis, dus dan moet je meer middelen en meer mensen voorzien." Over hoe hoog het bedrag moet zijn, moet onderhandeld worden, zegt Somers. "Maar ik denk dat dat een substantiële inspanning moet zijn."

Videospeler inladen...

Somers wil daarnaast bekijken hoe de private sector kan helpen. "Je moet ondernemingen toelaten om te bekijken hoe ze de kinderopvang van werknemers kunnen financieren." Somers denkt dan aan een hogere fiscale aftrek voor kinderopvang, een federale bevoegdheid. "Daar gaan wij voor Open VLD in de federale regering voor pleiten."

Somers wil naast kinderverzorgers ook logistieke medewerkers financieren: mensen die instaan voor schoonmaak, het eten, het papierwerk. "Als je zulke mensen binnenbrengt, gaan zij misschien overtuigd worden om te studeren om dat attest van kinderverzorger te krijgen."

"Platte profilering"

Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele noemt het dreigement van CD&V "vreemde, platte profilering".

"Pas vrijdag heeft minister Crevits haar plannen op tafel gelegd. Iedereen, maar dan ook iedereen wil de problemen in de kinderopvang oplossen. Als er extra geld voor nodig is, zal dat er ook komen. Maar de laatste vier jaar is het budget voor kinderopvang van 400 miljoen euro naar 800 miljoen euro gegaan, en toch zijn er minder plaatsen. Dan is het toch logisch dat we garanties vragen van mevrouw Crevits om ervoor te zorgen dat als we extra geld investeren, er ook meer kinderopvang is?"

"Het is ook heel vreemd om een ultimatum te stellen als er al gepraat wordt", vindt Diependaele. "Dan maakt het natuurlijk niet veel indruk meer." 

Is het bedrag van 330 miljoen euro dat minister Crevits vraagt haalbaar? "We wachten nog op een voorstel van waar die centen moeten komen. Want ja, je kan meer investeren in kinderopvang, daar is een nood. Maar zo maar putten graven en de schulden doorschuiven naar diezelfde kinderen, is de miserie voor je uit schuiven."

Meest gelezen