Paul Van Landeghem

80 procent van de opgedaagde inwoners van Zwijndrecht stemt tegen fusie met Beveren en Kruibeke

In Zwijndrecht heeft 80 procent van de opgedaagde kiezers tegen een fusie met Beveren en Kruibeke gestemd. In totaal brachten 6.602 mensen, oftewel 42 procent van alle stemgerechtigden, een geldige stem uit. De uitslag van de volksraadpleging is niet-bindend. 

Tussen 8 en 13 uur mochten de inwoners van Zwijndrecht en van deelgemeente Burcht hun stem uitbrengen over een eventuele fusie met Beveren en Kruibeke. De stemming was niet verplicht. Van de 6.602 uitgebrachte stemmen, stemden 1.230 inwoners (18,3 procent) voor een fusie en 5.262 (79,70 procent) tegen een fusie. 110 mensen stemden blanco (1,76 procent).

Door de grote opkomst van 6.602 stemgerechtigden is het minimum van 3.000 gerechtigden - wat minstens nodig is om te mogen tellen - ruimschoots overschreden. Alle inwoners die minstens 16 jaar zijn, worden daartoe gerekend. Inwoners van de gemeenten Beveren en Kruibeke werden niet toegelaten.

Niet-bindend

De uitslag van de stemming werd verwacht tegen 18 uur, maar door de opgelopen vertragingen werd die pas een uur later bekend. Het resultaat is sowieso niet-bindend. De gemeente Zwijndrecht kan het resultaat dus enkel aangrijpen als een extra argument om niet te fuseren, maar ze hoeft de uitslag van de stemming niet te volgen. 

Een fusie tussen de gemeenten Zwijndrecht, Beveren en Kruibeke lijkt hoe dan ook weer veraf, en zou sowieso op z'n minst opvallend te noemen zijn. Zo ligt Zwijndrecht in de provincie Antwerpen, terwijl Beveren en Kruibeke in de provincie Oost-Vlaanderen liggen. Een fusie zou dus mogelijk betekenen dat Zwijndrecht op termijn tot de provincie Oost-Vlaanderen zal behoren.

BEKIJK - "De zevende dag" mat vrijdag de temperatuur in Zwijndrecht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen