© GasGas

‘Halve Belg’ Jorge Prado verovert als eerste Spanjaard ooit wereldtitel in MXGP

Jorge Prado (22) is de nieuwe wereldkampioen MXGP. De Spanjaard, die al jaren in Lommel woont, was na winst in de eerste reeks in Maggiora al zeker van de wereldtitel.

Jürgen Schrooten

Prado won zondagmiddag de eerste reeks in Maggiora (voor Seewer en Forato) en zag Romain Febvre, zijn enige overgebleven titelconcurrent, met motorpech uitvallen. De GasGas-rijder telt daardoor 93 punten voorsprong, terwijl er nog maar 85 te verdienen vallen. Voor Prado is het al zijn derde wereldtitel, de eerste in de koningsklasse. Eerder was hij ook al twee keer de beste in de MX2 (2018-2019).

Een dik verdiende titel overigens. Prado pakte al in de eerste Grote Prijs, in het Argentijnse Villa La Angostura, de leiding in het wereldkampioenschap. En die koppositie gaf hij niet meer af. Sleutel tot zijn succes: regelmaat. De Spanjaard pakte (tot nog toe) ‘slechts’ twee GP-zeges dit jaar, maar won wel 14 reeksen en 10 kwalificatieraces.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kinderdroom

Prado wist aan de finish niet eens dat hij de wereldtitel al beet had. Pas toen hij zijn teamleden en familie op zich zag afstormen, had hij het door. En dat zorgde voor heel wat emoties. Prado viel in de armen van zijn ouders en vriendin en liet zijn tranen de vrije loop.

“Hier droom ik als kind al van. Man, wat was het een lange weg”, zei een heel geëmotioneerde Prado. “Ik ben blij dat ik zo’n goede mensen rond me heb, mensen die altijd in me zijn blijven geloven. Wereldkampioen MXGP! Als eerste Spanjaard ooit dan nog. Heerlijk.”

Geerts wordt tweede in eerste reeks MX2

Motorcrosser Jago Geerts (Yamaha) is zondag tweede geworden in de eerste reeks van de MX2-klasse in de Grote Prijs van Italië, de achttiende en voorlaatste WK-manche. Liam Everts (KTM) werd vierde.

Op het circuit in Maggiora snelde de Duitser Simon Längenfelder (GasGas) naar de zege. De Italiaanse WK-leider Andrea Adamo (KTM) eindigde op de derde plaats, achter drievoudig vicewereldkampioen Geerts. Lucas Coenen (Husqvarna) werd vijfde, zijn tweelingbroer Sacha (KTM) 15e. Pako Destercq (Fantic) moest al vroeg opgeven.

In de WK-stand behoudt Adamo de leiding met 759 punten. Everts is tweede op 57 punten. Geerts staat met 681 punten op de derde plaats. Längenfelder telt een punt minder dan Geerts, de Duitser is vierde.

Adamo kan zich zondag tot wereldkampioen kronen indien hij na de tweede reeks een voorsprong van 61 punten op zijn achtervolgers weet te verwerven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer