Wouter Demuynck

Wielerlegende Nest Sterckx krijgt standbeeld in "zijn" Heultje: "De Koning der Kermiskoersen"

In Heultje, bij Westerlo, is een standbeeld van wielerlegende Nest Sterckx voorgesteld. Het monument is geplaatst door een vijfkoppige werkgroep ter ere van de in 1975 overleden wielrenner. De werkgroep hoopt dat Sterckx, die afkomstig was van Heultje, zo nooit vergeten wordt.

Ernest Sterckx, beter gekend als "Nest Sterckx" of "Nestje Sterckx", doet bij veel mensen niet meteen een belletje rinkelen. Toch was hij in de jaren 40' en 50' een grote naam in het Belgische wielerlandschap. Hij won onder meer de Waalse Pijl, Gent-Wevelgem en drie keer de Omloop Het Volk. Sterckx was afkomstig uit Heultje, een dorp in Westerlo, en overleed op 53-jarige leeftijd in 1975.

Eerbetoon

Om de herinnering aan Sterckx levendig te houden heeft een vijfkoppige werkgroep een standbeeld onthuld in het centrum van het dorp. "Hij is hier op weg naar de finish", zegt Georges Van Asten van de werkgroep. "We waren zo chauvinistisch om de kasseistrook zo smal mogelijk te maken, zodat niemand hem nog kan passeren. Hij hangt ook wat in de bocht, zoals de pisterenner die Nest in de winter was."

Wouter Demuynck

"Nest was zeer gehecht aan zijn Heultje", zegt een ander lid van de werkgroep, Rudi Ryken. "Hij was niet enkel een goede wielrenner, hij verbond de mensen ook. De pastoor zat in de kerk te bidden, opdat Nest toch maar zou winnen. En prins de Merode deed zijn hoed af wanneer hij gewonnen had. Nu is Nest eindelijk terug in onze parochie en zal hij nooit meer vergeten worden."

Gedenkplaat met QR-code

Naast het standbeeld staat een gedenkplaat met een opschrift: "Koning der Kermiskoersen", verwijzend naar de vele kermiskoersen die Sterckx won. Op de gedenkplaat staat ook een QR-code waarmee mensen het hele palmares van Sterckx kunnen raadplegen.

Meest gelezen