Autopsie op lichaam overleden Oekraïense vrouw in Mechelen wijst niet op geweld: bewoner van appartement weer vrijgelaten

In de buurt van het Artemispad in Mechelen wordt geschrokken gereageerd op het overlijden van een 41-jarige Oekraïense vrouw zaterdagavond. De bewoner van het appartement waar het slachtoffer werd aangetroffen, werd initieel opgepakt op verdenking van doodslag. Uit de autopsie bleek evenwel dat er geen sprake was van geweld. De verdachte mocht dan ook al snel weer beschikken.

Stijn Van de Sande

Omstreeks 17u zaterdagavond vonden de hulpdiensten het levenloze lichaam van een Oekraïense vrouw in een appartement aan het Artemispad in Mechelen. Dat is een zijstraat van de Schijfstraat. De politie kwam massaal ter plaatse, omdat er vermoedens waren dat de 41-jarige vrouw in verdachte omstandigheden om het leven kwam. Ook het gerechtelijk labo en een wetsgeneesheer kwamen ter plaatse. Net als het parket, dat zaterdagavond laat nog afzakte naar Mechelen-Noord om zich van de situatie te vergewissen. De bewoner van het appartement werd door de politie meegenomen voor verhoor.

“Zondag werd een autopsie op het lichaam uitgevoerd en daaruit blijken geen elementen die wijzen op een gewelddadig overlijden”, zegt Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket. “Er werd ook een huiszoeking uitgevoerd maar ook daar kwamen geen elementen naar boven die verdacht zijn. De bewoner van het appartement werd verhoord maar mocht na zijn verhoor beschikken. Het onderzoek naar de feiten wordt voortgezet.”

Volgens buurtbewoners woonde het slachtoffer niet in de buurt, maar doolde ze wel al enkele dagen rond in de wijk. “Ik zag haar de laatste tijd een aantal keer voorbij komen”, zegt een van hen. “De eerste keer leek ze dronken, ze wandelde alleszins wat onstabiel. Een dag later vond een buurman haar slapend in de bosjes. Ook toen bleek ze onder invloed, want er lag een fles sterke drank naast haar. Ze sliep naar verluidt ook een aantal dagen bij een man in de buurt.”

De politie kwam ter plaatse en stelde een perimeter in rond het appartementsgebouw.© Stijn Van de Sande

De laatste keer dat de buurtbewoner haar zag, was vrijdagnamiddag. “Ze is toen binnengegaan in het appartementsgebouw waar ze uiteindelijk ook werd gevonden”, klinkt het. “Toen er zaterdag plots een MUG en een ambulance voor de deur van het gebouw stonden en de ene na de andere politiewagen arriveerde, vreesden we meteen het ergste. Het is serieus schrikken. Het is zo erg als je op zo’n manier aan je einde moet komen.”

De man die meegenomen werd voor verhoor en later weer vrijgelaten, is een man van 38 jaar die afkomstig is uit Ghana en zelf naar de hulpdiensten belde toen hij de vrouw aantrof. Hij staat in de buurt bekend omwille van zijn opvallende uiterlijk met gouden brillen en kettingen. Naar eigen zeggen had hij al een tijdje een relatie met het slachtoffer, die met een alcoholverslaving gekampt zou hebben.

De bewoner van het appartement belde zelf naar de hulpdiensten.© Stijn Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen