Jago Geerts pakte zijn zevende GP-zege van het jaar in Maggiora.© @fullspectrum.media

Wereldtitel MX2 voor Adamo, GP-zege voor Geerts en val voor Everts

Maggiora. Een mythische plek in de motorcross. Ook dit weekend viel er weer veel te beleven in Noord-Italië: Adamo (MX2) en Prado (MXGP) kroonden zich tot wereldkampioen, terwijl Geerts zijn zevende GP-zege van 2023 pakte. Everts was dan weer de pineut met een zware val.

Jürgen Schrooten

Andrea Adamo (20) werd derde in Maggiora (3+3 in reeksen) en dat was ruim voldoende voor de wereldtitel, ook al omdat titelrivaal Liam Everts in de tweede reeks ten val kwam. Voor Adamo, die door Joël Smets gecoacht wordt, is het zijn eerste wereldtitel. Eentje die hij vooral aan zijn regelmaat te danken heeft. De Siciliaan won slechts twee GP’s en vier reeksen, maar bleef wel blessurevrij én pakte altijd en overal de nodige WK-punten. “Ik kan het niet geloven. Het is net alsof ik in een droom leef”, schudde Adamo het hoofd. “Maar het is blijkbaar geen droom. Ik ben verdorie wereldkampioen!”

Andrea Adamo: wereldkampioen MX2 2023.© @fullspectrum.media

Driestrijd

Jago Geerts (23) pakte in Maggiora zijn zevende GP-zege (2+1 in reeksen). Vijf overwinningen meer dan de kersverse wereldkampioen dus. Maar de Balenaar miste natuurlijk vier Grote Prijzen door een pols- en sleutelbeenbreuk. “Dit is mijn eerste overwinning na die tweede blessure. Dat doet deugd, want het was weer even geleden”, zei Geerts. “Ik werd dit weekend sessie na sessie beter. In de tweede reeks pakte ik in de eerste ronde al de leiding over van Längenfelder. Hij bleef wel aandringen, maar ik heb me niet gek laten maken.”

Geerts wipte over Everts naar de tweede plek in het WK. Komend weekend strijden ze in Matterley Basin met z’n drietjes - Geerts 706 punten, Everts en Längenfelder 702 - voor de vicewereldtitel. “Ik wil vooral die laatste Grote Prijs nog winnen”, aldus Geerts.

Liam Everts maakte een zware smak in de tweede reeks.© @fullspectrum.media

Voorwiel blokkeert

Terwijl Adamo en Geerts een topweekend kenden, zat Liam Everts (19) in zak en as. De Lummenaar was de enige die de Italiaanse WK-leider nog kon bedreigen, maar had het het hele weekend lang moeilijk. Op zaterdag kende Everts pech in de kwalificatierace toen Sacha Coenen vlak voor hem tegen de grond ging en hij geen kant meer op kon. De eerste reeks op zondag (vierde) was degelijk. In de tweede manche wilde hij nog een tandje bijsteken. Maar in de slotfase liep het mis. Zijn voorwiel blokkeerde in een diep spoor, waardoor Liam over zijn stuur gesmeten werd. De KTM-rijder kloeg van pijn aan heup en bekken, maar de lichamelijke averij lijkt - gelukkig - mee te vallen.

MX2: 1. Geerts (2+1) 47, 2. Längenfelder (1+2) 47, 3. Adamo (3+3) 40, 4. De Wolf (9+4) 30, 5. Benistant (7+5) 30,... 7. L. Coenen (5+7) 30, 12. Everts (4+DNF) 18,. 14. S. Coenen (15+15) 12. WK-stand (18/19): 1. Adamo 779, 2. Geerts 706, 3. Everts 702, Längenfelder 702, 5. L. Coenen 558,... 16. S. Coenen 244.

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer